Зеленчукопроизводители блокираха пътя за Гърция

Стигна се и до сблъсъци между органите на реда и недоволните производители

Автор: Атанас Христов

Стотина производители на зеленчуци от района на Благоевград блокираха главния път Е-79 към Гърция, предаде kmeta.bg. Зеленчукопроизводителите са успели да пробият полицейския кордон и да блокират движението по главния път между 13 и 14 ч.

Производителите са недоволни от ниските изкупни цени на зеленчуците и нерегламентирания внос на некачествена стока от чужбина. Засиленото полицейско присъствие не ги отказа от намерението им да хвърлят домати върху шосето и да спрат движението в двете посоки. Стигна се и до сблъсъци между органите на реда и недоволните производители.

"Всичко бе нормално, нямаме оплаквания от действията на полицаите. Те си вършат работата. Ние обаче постигнахме целта си и стигнахме до пътя. Блокирахме движението за 10-15 минути. В това време униформените ни вдигаха и внимателно ни отстраняваха един по един от шосето", заяви Кирил Писков от Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013".

Той и колегите му предприели крайните действия, тъй като никой не им обръща внимание и не се предприемат мерки за решаването проблемите в бранша. Производителите са категорични, че не може българите да консумират некачествена стока, а качествените български зеленчуци да залежават.

"Приветстваме последните действия на земеделското министерство за контрол върху вноса на плодове и зеленчуци. Но ние настояваме да получим от държавата дотации за претърпените загуби. Искаме не подаяния, а достойно подпомагане, както е в другите европейски страни. Продължаваме с протестите всеки ден, докато това не се случи", увери Кирил Писков.

Коментари: 0