Икономическият министър лично ще търси пазари на ВМЗ

Всички заплати са изплатени, увери Драгомир Стойнев

Автор: Атанас Христов

Лично министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще търси пазари за реализация на продукцията на закъсалото държавно предприятие "Вазовски машиностроителни заводи" АД (ВМЗ). Това обеща самият Стойнев от парламентарната трибуна, като заяви, че в момента се водят преговори за нови поръчки. Служителите във ВМЗ трябва да бъдат спокойни за работата си, твърди икономическият министър.

Той припомни и една от спешните мерки за стабилизирането на предприятието, която вече е факт. Това е увеличението на капитала на ВМЗ, при което "Държавна консолидационна компания" ЕАД записа нови акции за 27.5 млн. лв. ДКК е 100% собственост на Министерство на икономиката и енергетиката, което преди увеличението на капитала беше 100% пряк собственик и на ВМЗ.

"По този начин в дружеството е инжектиран свеж финансов ресурс, с който са погасени неотложни задължения, изплащат се работни заплати и се рестартира производството. Вече са изплатени всички забавени възнаграждения към работниците - две заплати и половина и два аванса", добави Стойнев. "Успоредно с това, лично съм се ангажирал за търсене на нови поръчки за ВМЗ посредством търговските ни представители", каза икономическият министър.

След увеличението на капитала на ВМЗ той достигна 145.5 млн. лв., разпределен в акции по 1 лв.

Коментари: 0