Земното ядро било с 1000 градуса по-горещо

Учените изследвали свойствата на земните недра с помощта на лабораторни експерименти, извършени при свръхвисоко налягане и висока температура

544 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Температурата на земното ядро е 6000 градуса по Целзий, което е с 1000 градуса повече, от смятаното до момента. Toва съобщиха учени от Комисариaта по атомна енергия на Франция в Гренобъл, предаде BBC. "Това позволява да се обясни съществуването на магнитното поле на нашата планета", твърдят още френските геолози.

Учените изследвали свойствата на земните недра с помощта на лабораторни експерименти, извършени при свръхвисоко налягане и висока температура.

Екипът на Симоне Анцелини от Комисариата по атомна енергия във Франция, разработил методика с помощта на синхронни рентгенови лъчи да се „освети” сплавта в камера с високо налягане, което им помогнало да изчислят температурата на твърдата част на ядрото на Земята.

Групата направила експеримента върху парче желязо, което е нягрято до 4500 градуса с помощта на лазарен лъч и налягане от 2.2 млн. атмосфери в диамантена наковалня.

Резултатът от изследването показал, че налягането, в което достига твърдата част на ядрото е 3.3 млн. атмосфери и 6-6.5 хил. градуса, което е с 1000 повече от предишните изчисления.

Геолозите смятат, че новото откритие би могло да помогне при откриване на загадката защо ядрото на Земята генерира магнитно поле.

Подкрепи Economic.bg