„Златната липа“ 2014 стартира на 31 май

За церемонията по откриването специално пристига италианският актьор и режисьор Джанкарло Джанини

Второто издание на международния филмов фестивал “Златната липа” ще се проведе от 31 май до 4 юни 2014 година отново в Стара Загора. 34 са новите европейски ленти, които ще бъдат показани в града на липите от 14 европейски държави. 9 са филмите в конкурсната програма от  Полша, Унгария, Белгия, Естония и други. България ще участва в конкурса с филма „Аз съм ти“  на режисьораПетър Попзлатев, по сценарий на Владимир Ганев, Стефан Коспартов, Мирела Иванова.

Международното жури на тазгодишния фестивал за ново европейско кино ще се оглавява от Людмила Дякова, български кинокритик, завършила „Кинознание“  във ВИТИЗ "Кр. Сарафов", главен редактор на сп. "Кино" и член на Съюза на българските филмови дейци.

За церемонията по откриването на 31 май специално пристига италианският актьор и режисьор  Джанкарло Джанини. Той е един от най-обичаните италиански актьори, успял да пресъздаде богата палитра от образи и герои - от обикновен работник до мафиотски бос, от комедия до драма, рецитирайки с непринуденост на различи италиански диалекти. Джанини се снима в редица холивудски продукции и е официален дубльор на Ал Пачино (италианският глас на Ал Пачино през последните 20 години).

По време на цялата си кариера, той е заставал зад камерата само веднъж, преди 20 години с „The Numbers Game“. Съвсем скоро се върна в ролята на режисьор с филма „Комарджията, който няма да умре“. Тази лента с режисьор Джанкарло Джанини ще открие тазгодишният фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2014-та.

Най-престижната награда на филмовия фестивал e „Златна липа“ за цялостен принос към киното. Първият носител на този приз е голямата българска актрисата Мария Статулова. А за 2014-та с приза ще бъде удостоен актьорът и режисьор от Италия Джанкарло Джанини. Той ще засади своята липа в алеята на златните кино липи в Стара Загора.

Международният филмов фестивал „Златната липа“ събира в града на липите популярни български актьори, както и режисьори, продуценти, артисти, сценаристи, автори на музика за филми от цяла Европа.

Целта на Международния филмов фестивал „Златната липа“ е да популяризира съвременното и качествено европейско кино, да положи основите на традиция за утвърждаване на кинофорума „Златната липа“ като млад по дух фестивал, но с амбиции и потенциал да заеме достойното си място сред останалите кино фестивали в България и Европа.

Коментари: 0