Златни пясъци става национален курорт

Приемането на новия статут може да стане с промени в Закона за туризма

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се ангажирал варненските курорти "Златни пясъци" и "Св. св. Константин и Елена" да станат национални. Това съобщи кметът на морската столица Кирил Йорданов, предаде агенция Стандарт нюз. Добиването на новия статут може да стане с промени в Закона за туризма.

Ако комплексите край Варна станат национални, това ще реши въпроси с издръжката на противопожарната и полицейска охрана, които ще се поемат от държавата. В момента тези дейности се финансират от община Варна и струват по 200 000 лева на година. От бранша контрираха, че при такава промяна може пък туристическата такса да не бъде местен данък и да не влиза в общинската хазна, както е сега.

Министър Делян Добрев е поел ангажимента при изработване на условията за рекламата на българския туризъм да бъдат включени и варненски тематики и национално значими обекти от морската столица. Държавата дава сериозни средства за рекламиране на родния туризъм в телевизионни канали като Дискавъри, Евронюз, Евроспорт и други.

Варна има готовност за развитието на круизния туризъм да изнесе на пристанището и на самата морска гара, където акостират лайнерите, туристически информационен център, посочи кметът. По настояване на хотелиерите се обсъждал на среща с министъра на икономиката и въпросът за изместване на крайния срок 30 април за инспектиране на басейните.

От бранша настояват това да стане в края на следващия месец, тъй като на практика сезонът по морето започва след 24 май. Срокът е определен в нормативната уредба, а не е произволен, коментира Йорданов. Според него веднъж издадено разрешение за басейн, трябва да има валидност минимум една година, тъй като голяма част от съоръженията работят целогодишно.

Предстои нова среща с министъра на икономиката, на която ще бъде разгледано и предложението за създаване на национална база данни за всички басейни по области.

Коментари: 0