AB InBev с оферта за 104 млрд. долара към SABMiller

Това е третото предложение на белгийската компания

AB InBev с оферта за 104 млрд. долара към SABMiller
236 ~ 1 мин. четене

AB InBev, най-големият производител на бира в света, отправи подобрена оферта към основния си конкурент SABMiller, предлагайки повече от 68 млрд. паунда (104 млрд. долара), за да разшири обхвата си в Африка и на други пазари.

Компанията оповести, че предлага 42,15 паунда за акция на SABMiller, след като вече е направила две оферти за 38 и 40 паунда, предава Ройтерс.

Белгийската AB InBev се надява офертата да бъде атрактивна за акционерите на SABMiller, добавяйки, че е разочарована от отхвърлянето на предишните две предложения.

Обединената група ще стане истински колос в бирената индустрия, обхващаща близо една трета цялата потребена бира в света. Тя ще добави Африка и някои американски и азиатски пивоварни компании към засиленото присъствие на AB InBev на американския пазар. Към съществуващата линия, включваща Budweiser, Stella Artois и Corona, ще бъдат присеъединени и марките  Peroni, Grolsch и Pilsner Urquell.

В Африка увеличение на потребление от страна на средната класа, както и на по-голям брой души, навършили възрастта за консумация на алкохол. В Западна Европа и Северна Америка продажбите обаче стабилно намаляват, като американските потребители в частност предпочитат крафт бира.

Според анализатори това предстои да бъде финалният етап от консолидацията в пивоварната индустрия, като голямата четворка – AB InBev, SABMiller, Heineken и Carlsberg, вече развиват дейност в цял свят и произвеждат повече от половината световна бира.Подкрепи Economic.bg