„Аджъбадем“ стана най-големият играч в здравеопазването у нас

Турската компания официално стана собственик на „Токуда“ и „Сити Клиник“

„Аджъбадем“ стана най-големият играч в здравеопазването у нас

Турската група „Аджъбадем“ днес официално подписа договора за купуването на болница „Токуда“, както и сливането й с частната „Сити клиник“. Новата здравна структура ще се казва „Аджъбадем сити клиник“. Тя ще обединява 4 болници и 3 медицински центрове в София, Бургас и Варна и така ще се превърне в най-голямата частна здравна верига у нас.

Турската компания оперира на 3 пазара – Ирак, Македония и България. Изпълнителният директор Мехмет Али Айдънлар заяви, че основната причина за избора на България за инвестиция е, защото е членка на ЕС. Аджъбадем проявява интерес към навлизането и на пазара на допълнителното здравно осигуряване и застраховане в България и в момента се водят преговори отново с Токуда.

Освен за да покрие нуждите на българските пациенти, здравната група планира да привлича пациенти и от страни от бившия съветски блок - Украйна и Русия, а също вече има договорка и с Либия. Капацитетът на всичките лечебни заведения във веригата е над 1 млн. пациенти на година, като фокусът на дейността им ще е върху амбулаторните услуги, обяви изпълнителният диркетор на обединението Аджъбадем сити клиник Илиан Григоров, предаде Дневник.

Айдънлар и ръководството на новата здравна група уверяват, че целта е и да спре потокът на български пациенти към чуждестранни лечебни заведения, като им се осигури достъп тук до най-съвременните методи на диагностика и лечение. Същевременно обаче двата офиса за консултации на Аджъбадем в София и Пловдив ще продължат да работят, с идеята, че ще продължи да има пациенти, на които ще им се налага да заминават на лечение в някоя от останалите 18 болници на групата в други страни.

Няма да има съкращения след обединението на съществуващите структури, увери Айдънлар. Веригата ще има 3000 души медицински персонал. Предстои обновяване на базата на „Токуда“, като вече са закупени нови машини за диагностика и лечение. Ще се въведат гама нож и апаратура за роботизирани операции. Общият капацитет на лечебните заведения в групата за поемане на новодиагностицирани онкологични случаи ще бъде близо 3000 пациенти на година.

Коментари: 0