AE Ventures ще инвестира до $100 хил. в 4 нови блокчейн стартъпа

Проектите са на Assetify, Cannomy, King Football и Smart Credit

AE Ventures ще инвестира до $100 хил. в 4 нови блокчейн стартъпа

Снимка: Pixabay

920 ~ 2 мин. четене

Компанията с българско участие AE Ventures, която подпомага блокчейн проекти в различен стадий на развитие, избра четири нови стартиращи проекта, в които ще инвестира като част от своя глобален акселератор Starfleet. 

Стартъпите Assetify, Cannomy, King Football и Smart Credit ще получат до 100 хил. долара финансиране, както и още шест месеца участие в акселераторската програма, включително подкрепа в областта на технологиите, бизнес развитието, маркетинга и правните въпроси. 

Третото издание на акселератора Starfleet има глобално покритие и привлича стотици стартъпи от целия свят. Тази година то се проведе в Малта, а водещ партноьр е Microsoft Innovation Center. През следващата година акселераторът ще стартира първата си програма в Бангалор, Индия, разширявайки обхвата на своята дейност.

"С четирите нови инвестиции стъпваме на нашия сериозен опит в развитието на блокчейн проекти, силната експертиза на нашите ментори и подкрепата от страна на бързо – развиващата се блокчейн екосистема и ще фокусираме усилията си в подкрепа за новите компании в семейството на AE Ventures. Нямаме търпение да обединим сили с тези обещаващи стартъп екипи и да покажем целия потенциал на блокчейн технологиите да променят света“ - сподели Никола Стоянов, Главен изпълнителен директор на AE Ventures.

Четирите нови стартъпа са 

Assetify е b2b платформа за заеми, която позволява на кредитиращите институции да предоставят кредити, използвайки като гаранция крипто и други дигитални активи. Тя автоматизира отношенията между потребителите на заеми и заемодателите, създавайки нов тип портфейли, наречени multi-signature wallets. Това намалява цената на услугата, както и риска. Компанията вече има два клиента – една Швейцарска банка и един заемодател от България.

Cannomy е пионер в т.нар. „канабис икономика“, комбиниращ предимствата на обещаващите блокчейн технологии и бързо развиващата се канабис екосистема. Екипът използва т.нар. Distributed Ledger Technology (DLT) за да осигури финансиране за нови начинания в тази област, да улесни техните операции, както и да управлява взаимоотношенията между партньорите.

King Football използва чипове и æternity блокчейн платформата за да помага на футболните фенове да проследяват по-лесно различни продукти и артикули от отборите, както и да определят дали те са оригинални. Екипът надгражда тази функционалност, създавайки социална платформа, която позволява на феновете да получават персонализирани съобщения от футболни звезди, както и да търгуват помежду си оригинални артикули, създавайки голям вторичен пазар. Известният футболист Димитър Бербатов също е ангажиран с проекта и четиринадесет серии негови артикули вече са в платформата.

SmartCredit си е поставил за цел да демократизира сегмента на предоставяне на заеми, използвайки т.нар. прехвърляеми токенизирани кредити, като по този начин позволи на всеки заемодател да се превърне в своеобразна банка. Този огромен сектор днес е отговорен за 90% от достъпните пари и неговата децентрализация може да донесе сериозни предимства. Платформата ще създава потребителски кредити с два клика, както и редица инструменти, позволяващи на заемодателя да управлява процеса.


Подкрепи Economic.bg