Афганистанските банки молят талибаните за долари

Финансовите институции свършват ликвидността и настояват централната банка да се намеси. Нейният трезор обаче е празен

Афганистанските банки молят талибаните за долари

Снимка: БТА

6106 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Афганистанските банки изчерпват доларите си и може да се наложи да затворят вратите за клиенти, освен ако талибанското правителство не освободи средства скоро. Това казаха за Reuters трима души, които са пряко запознати с въпроса.

Липсата на парични средства заплашва да разстрои и без това страдащата икономика на страната, до голяма степен зависима от стотиците милиони долари, изпращани от САЩ до централната банка в Кабул, които си проправяха път към афганистанците чрез банки.

Месец след като талибаните превзеха столицата, банкерите се опасяват, че намаляването на доларите биха могли да завишат цената на храната или електричеството и да затруднят вноса, което ще е допълнителен удар и за без това изстрадалите афганистанци.

Банките в страната през последните дни многократно подчертават притесненията си пред новото правителство и централната банка, казаха двамата от запознатите хора.

Частните финансови институции вече са възстановили услугите и са наложили седмични лимити за изплащане до 200 долара. Дълги опашки се вият пред клоновете, докато хората се опитват да се доберат до долари.

Търговските банки са се обърнали към централната банка през последните дни да освободят предлагането на щатски долари. Но те все още не са получили отговор на исканията си и са загрижени, че трезорите на правителството, в президентския дворец и централната банка, са толкова празни, че е малко вероятно да помогнат.

Остава ни ликвидност за плащания само за няколко дни“, каза един от източниците, които са пряко запознати с въпроса. „Ако правителството не реагира незабавно на ситуацията, ще има демонстрации и насилие.“

В изявление на своя уебсайт в сряда изпълняващият длъжността управител на централната банка каза, че частните финансови институции са стабилни.

„Банките са напълно сигурни“, каза той и добави, че банките обикновено държат 10% от капитала си като пари в брой, а афганистанските финансови институции държат средно 50% в брой.

Централната банка обаче призова гражданите да използват местната валута. Институцията също така публикува снимка на пари, която според нея е част от милионите долари и златни кюлчета, намерени в бивши държавни служители.

Мрачна картина

Висши международни чиновници, които наблюдават афганистанската икономика, обрисуваха по-мрачна картина в поверителен доклад, написан през последните дни и изпратен на агенциите за помощ.

„Кризата с ликвидността ... наруши веригите на доставки и спря потока от пари и стоки“, пишат служителите в доклада, видян от Reuters, като предупреждават, че икономиката може да се свие с една трета, ако банковата криза се управлява неправилно.

Много фирми ... не са в състояние да плащат ... на доставчици, а много търговци не могат да извършват международни плащания ... за внос на храна. НПО ... не са в състояние да плащат заплатите на персонала си.“

Не е ясно обаче колко пари правителството трябва да освободи. „Талибаните наследиха централна банка с изчерпани парични резерви в щатски долари и афгани“, се казва в доклада.

Някои банки бяха изненадани, когато централната банка изглеждаше останала без долари по време на падането на Кабул, тъй като те знаеха, че тя има значителни доларови резерви в своите трезори, казват трима от източниците на Reuters.

Бързата победа на талибаните, ускорена от окончателното изтегляне на чуждестранните войски от страната, изненада дори тях и компрометира шансовете за плавен преход.

Аджмал Ахмади, предишният управител на централната банка, който избяга от страната, заяви по-рано, че почти всички от приблизително 10 милиарда долара резерви на централната банка са държани в чужбина. Той не отговори на исканията за коментар.

Руското посолство в Кабул съобщи, че сваленият афганистански президент Ашраф Гани е избягал от страната с четири коли и хеликоптер, пълен с пари, Той дори трябваше да остави малко от откраднатите средства, тъй като не са се побрали, съобщи агенция РИА. Гани отрича да е взел парите.

Подкрепи Economic.bg