„Агрополихим“ инвестира 100 млн. лв. в разширяване на производството

До края на 2019 г. ще започне да функционира \"Зърнен терминал Варна Запад“, който ще осигури 40 нови работни места

„Агрополихим“ инвестира 100 млн. лв. в разширяване на производството

Снимка: Агрополихим

5138 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Най-големият производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове в България „Агрополихим“ АД обяви, че стартира годината с инвестиции за 100 млн. лв. в страната. Компанията планира да разшири капацитета на терминала за внос на амоняк и да го удвои до 23 000 тона. Амонякът ще се изнася в Сърбия и Румъния. Производственият капацитет на азотните торове ще се увеличи с над 50% до 75 000 тона годишно.

„Зърнен терминал Варна Запад“ АД, който се изгражда на площадката на „Агрополихим“ и е с капацитет от 100 000 тона, също е сред водещите инвестиционни проекти на компанията, тъй като ще позволи на фермерите и търговците на зърно да използват оптимално транспорта в двете посоки – веднъж за доставка на зърно до терминала и втори път за покупка на торове. Терминалът ще започне да функционира до края на 2019 г. и ще осигури 40 нови работни места. Над 1,5 млн. тона зърно ще преминава през терминала, като едновременно с това ползвателите ще избягват натоварения трафик във Варна и значително ще бъде увеличена скоростта за товарене на корабите.

Агрополихим планира да инвестира и в областта на логистиката и енергийната ефективност. Повече от половината електроенергия, необходима за завода, ще се произвежда чрез когенерация.

"Стремeжът ни е да произвеждаме повече от 1 млн. тона торове, а още 400 000 тона в момента внасяме и разпространяваме на Балканите чрез оптимизирана логистика. Целта ни е през следващите 3 години –  до 2022 г. да продадем над 1,5 млн. тона торове, като най-вероятно тази цифра ще се увеличи. Налице са фундаментални промени на пазара на торове на Балканите и в Украйна и ние сме в позиция да утвърдим мястото си на водещ производител в региона. Няма да пропуснем тази възможност", заяви Филип Ромбаут, изпълнителен директор на „Агрополихим“ АД.

По думите му инвестициите на компанията през последните 10 години възлизат на над 300 млн. лв., а заводът работи с пълния си капацитет, независимо от цената на природния газ, благодарение на възможността за внос на амоняк.

През 2018 г. нетната печалба на "Агрополихим" АД надхвърля 33 млн. лв. с оперативен паричен поток от близо 60 млн. лв. Резултатите са по-скромни в сравнение с 2017 година, поради пълното спиране на мощностите за два и половина месеца с цел изграждане и въвеждане в експлоатация на два нови реактора за производство на азотна киселина. През миналата година пазарът на торове беше нестабилен и поради необичайните климатични условия и засилена конкуренция, споделят от компанията.
Подкрепи Economic.bg