Airbnb планира да стъпи в още 700 града

Онлайн услугата обаче среща много трудности сред местните власти

Airbnb планира да стъпи в още 700 града
3734 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Услугата за онлайн резервации на стаи и апартаменти Airbnb планира да разшири своята мрежа от данъчни споразумения с властите в още 700 града до края на 2017 г. Според споразумението американският стартъп ще получава 90% от приходите, за да избегне данъчните спорове и съдебни дела.

До момента Airbnb има 200 готови данъчни споразумения, съгласно които компанията събира данъци от резервациите и ги прехвърля на местните власти, включително с Париж, Ница, Чикаго, Амстердам, коментира директорът на Airbnb Браян Чески в интервю за Financial Times. Така например в Париж, който е най-големият пазар за Airbnb, туристите плащат 0.83 евро данък за стая или апартамент на вечер. В Сан Франциско Airbnb събира туристическа такса в размер на 14% от цената. Там компанията още води правни спорове с властите по въпроса за регистрацията на наемодателите.

Един от най-проблемните градове за компанията е в Ню Йорк, където властите наскоро въведоха значителни санкции за краткосрочни апартаменти под наем (до 30 дни). Ръководството на Airbnb преговаря с администрацията на града за ново данъчно споразумение. Чески оценява, че в случай на пълна легализация на пазара за краткосрочно отдаване под наем в Ню Йорк, компанията ще прехвърли около 90 млн. долара годишно в хазната на града.

Airbnb е критикувана от много градове по света, където туристическите индустрии виждат сайта за споделяне на домове, който не се съобразява с правни и данъчни ограничения на търговските предприятия, като заплаха за приходите.

Само преди дни алиансът на Европейските градове (City Alliance Europe) също се обяви против разширяването на дейността на услугата за онлайн резервации. Организацията смята, че чрез разработването на своите дейности в европейски градове тя разрушава градския туризъм, създавайки туризъм в "сянка".Алиансът коментира, че туристите, които резервират настаняване през Airbnb като правило не плащат туристическа такса, което има отрицателно въздействие върху икономиката на тези градове. Заради това конкретно властите в Барселона заеха радикално жестока позиция по отношение на популярната услуга: Airbnb получи големи глоби, а също и местата за настаняване, които са предлагали нощувки през платформата.

Airbnb е създадена през 2008 г. като услуга част от „споделената икономика” и след няколко кръга на финансиране се оценява на 30 млрд. долара. В момента тя се предлага в над 34 000 града в 190 страни по света. 

Подкрепи Economic.bg