„Ако сте демократи, дайте избор за пълен отказ от НОИ“

Според бившия управител на НОИ, мярката има за цел попълване на дупки в бюджета и ще влоши състоянието на Института в бъдеще

Йордан Христосков:

„Ако сте демократи, дайте избор за пълен отказ от НОИ“

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Ако сте наистина демократи, защо не дадете избор за пълен отказ от НОИ и осигуряване само във втори стълб на пенсионната система“, това заяви бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) и бивш социален министър в кабинета „Близнашки“ Йордан Христосков.

По този начин той коментира основната опорна точка на ГЕРБ и ДПС за скандалните промени в Кодекса за социално осигуряване, а именно, че по този начин се дава право на избор на хората сами да определят къде да се осигуряват, което е в унисон с демократичните принципи.

„Трите стълба се допълват, а не се изключват или противопоставят взаимно“, заяви Христосков, сравнявайки пенсионноосигурителната система с образователната и трите степени – основно, средно и висше образование.

Бившият социален министър бе категоричен, че няма механизъм, по който прехвърлени лични средства от универсалните пенсионни фондове към НОИ да се върнат обратно. Причината е, че НОИ не инвестира и не поддържа лични партиди и парите, които постъпват в него биват изхарчвани веднага за пенсиите на настоящите пенсионери. Такъв е и разходопокривният принцип. Той изтъкна, че няма нищо против НОИ да създаде конкурентен пенсионен фонд и който има желание, да се премести в него, но без да се нарушава тристълбната система.

„Целта, призната и от министър Горанов, е парите от тази мярка да намалят дефицита и трансфера от бюджета към НОИ. 30 млн. лв. от постъпващите в осигурителната система ще се пренасочат за попълване на дупки в бюджета. В допълнение ще дойдат и средства на доброволно решили да се прехвърлят в НОИ от осигуряващите се досега, родени след 31.12.1959 г.“, посочи Христосков.

За него основната опасност е, че такъв избор ще направят предимно хората с малък принос към пенсионната система и малки суми, натрупани по личните си сметки. За тях ще е по-изгодно да прехвърлят отговорността за пенсията си на държавата и всички останали осигуряващи се. Христосков, обаче, подчерта, че това ще доведе до допълнителни затруднения и дефицит в НОИ в дългосрочен план.

Напомняме, че снощи Парламентът, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и трима от БДЦ, прие поправки в Кодекса за социално осигуряване, според които постъпващите в осигурителната система след 31.12.2014 г. ще имат право да избират дали вноската им в УПФ да бъде пренасочена към НОИ. Този избор, обаче, се предвижда да е еднократен в живота и ако не бъде упражнен в рамките на една година, то се приема, че делът отива в НОИ. До направата на избора, допълнителното задължително осигуряване също се предвижда да се трансферира към държавното обществено осигуряване (ДОО). Възможност за избор ще имат и сега осигуряващите се, родени след 31.12.1959 г., но редът за това се оставя да бъде определен от Министерски съвет.    

Коментари: 0