Активите на инвестиционните фондове нараснаха с 30% през 2016 г.

Най-голяма част от ръстът се дължи на чуждестранните дружества, които печелят от покачването на акциите

Активите на инвестиционните фондове нараснаха с 30% през 2016 г.
820 ~ 1 мин. четене
Общите активи, които всички инвестиционни фондове в България управляват, са нараснали с близо 30% през 2016 г. Данните на Българската народна банка (БНБ) показват, че основната част от това увеличение се дължи на чуждестранните дружества, които са се възползвали от доброто представяне на акциите през миналата година.

Към края на декември всички 59 фонда са управлявали 2.85 млрд. лв. Малко над 1 млрд. лв. са притежание на местни фондове, а близо 2/3 от парите се управляват от чуждестранни дружества.

Разбивката показва, че 77% от общо 1.81 млрд. лв., управлявани от чуждите фондове, са притежание на пенсионни дружества и застрахователи. Домакинствата притежават 286 млн. лв. от активите на чуждите фондовете, финансовите посредници 80 млн. лв., а фирмите – 55 млн. лв.

Управляваните от местните дружества активи са притежание основно на финансови посредници (18%), фирми (17%), държавата (9%). Запазва се тенденцията местните инвестиционни фондове да влагат парите си в държавни ценни книжа. На следващо място са акциите и балансираните фондове.
Подкрепи Economic.bg