Напрежението между САЩ и Китай тежи на инвеститорите

Широкият индекс S&P 500 и технологичният NASDAQ приключиха последната търговска сесия с понижение

Напрежението между САЩ и Китай тежи на инвеститорите
384 ~ 3 мин. четене
В петък напрежението между САЩ и Китай натежа върху инвеститорите и широкият индекс S&P 500 и технологичният NASDAQ приключиха последната търговска сесия с понижение от респективно 0.26% и 0.38%. Най-слабо се представиха финансовият и енергийният сектор. Индексът на сините чипове не записа дневно изменение. Сред отличниците, които измъкнаха Dow Jones от червената територия, бяха Boeing с ръст от 2.1% и Caterpillar с 1.3% поскъпване.

В четвъртък бяха възобновени търговските преговори между двете най-големи икономики в света, но президентът на САЩ изрази съмнение относно успеха им. Въпреки това в неделя стана ясно, че Вашингтон и Пекин са стигнали до примирие и мита няма да бъдат налагани. Междувременно Китай ще увеличи вноса на стоки и услуги от САЩ, за да намали търговския дефицит. Понижението на пазарите беше повлияно и от опасенията, че Федералният резерв може да затегне монетарната си политика по-скоро от очакваното и това накара някои инвеститори да продават облигациите си. 

Покачи се доходността по 10-годишните облигации над 3.1% за пръв път от 2011 г. насам, а 2-годишните се търгуваха с най-високите си нива от близо 10 години. Европейските пазари също бяха повлияни от ситуацията около САЩ и Китай. Немският бенчмарк изгуби една трета от процента и затвори на 13077 пункта. Британският FTSE пък се раздели с 9 точки до 7778 пункта, а френският САС приключи седмицата на ниво от 5614 пункта.  Секторът на телекомите спадна с близо 2% в края на деня, а Altice и Telecom Italia го поведоха надолу с новините за понижени рейтинги. Акциите на Glencore се понижиха с 4.4%, но по-рано през деня бяха достигнали спад от близо 7%. Целият автомобилен сектор натрупа загуби. Fiat Chrysler навлезе в червената територия с 1.8%, а изпълнителният директор Серджо Маркионе заяви, че дейността на компанията в Италия ще намали от производството на малки коли, за да се съсредоточи върху моделите от по-висок клас. 

Банковият сектор също се понижи с близо процент, поведен от редица италиански банки. Напрежение има и покрай формирането на бъдещо правителство на страната. Петролът също записа спад в цените в петъчния ден. Щатският петрол отслабна с една трета от процента, но спадът при сорта Брент беше значителен – 1.12%. Златото и среброто записаха леки повишение, като една тройунция от двата ценни метала се търгуваше за респективно 1293 и 16.44 долара.

Среща – OPEC

На заседанията на ОПЕК присъстват представители на 13 богати на петрол държави. Те обсъждат редица теми, свързани с енергийните пазари, и се договарят колко ще произвеждат. ОПЕК отговаря за близо 40% от световното снабдяване с петрол. Днес вниманието на инвеститорите ще бъде изострено заради решението на САЩ да излезе от ядреното споразумение с Иран миналата седмица.

Работно време - Meta Trader

В рамките на първия работен ден за седмицата, 21 май 2018 г., индексите Switzerland 20 (#CH & SMICHF) и Germany 30 (#DE30 & DAXEUR) няма да се търгуват на платформата ELANA Meta Trader. Борсите в Швейцария и Германия ще останат затворени целия ден.

Акциите на спортния гигант Adidas се движат с възходящ темп от 2015 г. насам. В средата на март имаше по-значително поскъпване на книжата, а в началото на май – поевтиняване. Котировките са в близост до 50-периодната средна и осцилаторът MACD е в положителна територия, но с потенциал за пресичане, което ни кара да смятаме, че цената ще се докосне до формираната линия на подкрепа, след което ще последва ново поскъпване и е удобен моментът за влизане в дълга позиция.

На 8-часова графика на най-търгуваната валутна двойка в света се вижда ясно формирания низходящ канал. Укрепването на долара спрямо еврото продължава усилено от края на април насам след дълго продължилата консолидация на двойката. Котировките се движат под 50-периодната средна ЕМА и индикаторът Стохастик е в зона на разпродажби. Подходящо е влизане в къса позиция до достигане на нива от 1.1600 и по-малко.

След като от началото на годината златото се движеше в диапазон 1310-1360 долара за тройунция, миналата седмица последва рязък, значителен спад. 50-дневната средна ЕМА е значително над котировките. Възходящото пресичане при 20-те пункта на идикатора Стохастик ни подсказва, че в краткосрочен план ще има слабо повишение, което би било подходящо за влизане в къса позиция за малко по-дълъг период.

Индексът на сините чипове има формирано ниво на подкрепа около 23500 пункта. Към момента стойностите се движат повече от 1000 пункта над това ниво, както и над 50-дневната подвижна средна. Индикаторът Стохастик има възходящо движение и смятаме, че скоро ще последва нов ръст на индекса. За по-предпазливите инвеститори бихме препоръчали да изчакат потвърждение на посоката на движение.

...

Коментари: 0