Мадуро празнува победа насред тежка икономическа криза

Въпреки победата на действащия президент, на хоризонта пред Венецуела няма признаци за предстоящо подобрение

Мадуро празнува победа насред тежка икономическа криза

Снимка: БТА

400 ~ 3 мин. четене
Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли критиките на международната общност и обвиненията за купуване на гласове и изборни измами, спечелвайки втори шестгодишен мандат начело на обхванатата от криза страна, пише британският в. "Гардиън". Пред поддръжниците си той определи изборите като "безупречни" и довели до героична, по думите му, победа за демокрацията, конституционността и страната.

Поддръжници на Мадуро отбелязаха победата с фойерверки и танци, но още преди победната реч на президента, голяма част от международната общност нарече изборите "предизвестена измама". И двамата му основни съперници заявиха, че изборите са невалидни, а представителството на САЩ в ООН ги определи като обида за демокрацията. Чилийският президент Себастиан Пинера също заяви, че неговата страна няма да признае резултатите, а според него същото ще направят и повечето демократични страни.

В победната си реч обаче Мадуро отхвърли подобни критики и обеща да работи усилено за бързо стабилизиране на икономиката, която изпитва катастрофален срив, свивайки се с 13 на сто миналата година, отбелязва в. "Гардиън".

Избирателната активност в цялата страна обаче беше изключително ниска. Повече от половината избиратели не гласуваха, както заради призива на много опозиционни лидери за бойкот на изборите, така и заради разочарованието на много отдавнашни поддръжници на правителството, пише в. "Ню Йорк таймс". Това е значителна разлика спрямо предишните президентски избори и показва, че много венецуелци отхвърлят както Мадуро, така и опозиционните кандидати.

Въпреки победата на действащия президент, на хоризонта пред Венецуела няма признаци за предстоящо подобрение. САЩ вече заплашиха с по-тежки санкции и вероятно ще засилят натиска върху правителството на Мадуро още преди началото на следващия му мандат догодина. Президентът почти няма достъп до международно финансиране, а контролираната от правителството петролна индустрия, осигуряваща почти целия резерв от твърда валута, е в тежко състояние.

Някои може да посочат също, че макар президентът Мадуро да получи висок процент от гласовете, гласувалите за него са с 1,5 милиона по-малко от 2013 г., когато спечели първия си мандат. Избирателната активност беше около 46 процента, в сравнение с 80 процента на предишните президентски избори, отбелязва "Гардиън"

Засега президентът не е показал признаци, че може да реши тежките проблеми на страната. Реакцията му на кризата често се изразяваше в предприемането на засилени мерки срещу политическите противници.
Венецуела обаче е обхваната от една от най-тежките икономически кризи в новата история. По оценки на Международния валутен фонд инфлацията може да достигне 13 000 на сто тази година - най-високата в света. Цените растат главоломно и има недостиг на основни стоки, поради което много венецуелци са недохранени. Обикновено това не е рецепта за спечелване на нов мандат, но Мадуро се погрижи да си даде всички възможни предимства - основни опозиционни партии и ключови политици не бяха допуснати до участие в изборите. Антиправителствените протести бяха брутални и много активисти и лидери бяха арестувани. Избирателната комисия премести изборите през май, вместо традиционния месец декември, в резултат на което опозицията нямаше време да организира предизборна кампания. Премахната беше дори една от мерките за предотвратяване на повторно гласуване.

Мадуро твърди, че икономическите проблеми на страната се дължат на икономическа война, водена от САЩ. Повечето икономисти обаче посочват като причини лошото управление, корупцията и погрешна политика.

Някои избиратели са се чувствали задължени да подкрепят Мадуро, защото мнозина в страната смятат, че правителството следи по електронен път как гласуват, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
Коментари: 0