Метрото в София вече е с нови карти

Те съдържат 7 елемента, сред които туристическа карта и разписание

Метрото в София вече е с нови карти

Снимка: Спаси София

4799 ~ 2 мин. четене

Неправителствената организация "Спаси София", заедно със столичната компания "Метрополитен" представиха нови карти на метрото в София.

Те съдържат седем функционални компонента, шест от които са задължителни. Те са карта на градския транспорт, туристическа карта, карта на района около метростанцията, схема на метрото, описание на спирките на наземния транспорт около метростанцията и разписание на метрото.

На най-сложните за ориентация и натоварени метростанции – Сердика, НДК, Софийския университет и Централна гара, се прилага седмият – специално разработена 3D диаграма, показваща метростанцията с прилежащите ѝ подлези, тунели, касови зали и туристически информационни центрове.

Разбираемо, картата на градския транспорт заема най-голяма площ. Тя съдържа подробна карта на града, с отбелязани по-важните квартали, паркове, улици и булеварди. Върху нея са нанесени и акцентирани метролиниите и всички линии на наземния транспорт с утвърдените за тях цветове – червено за автобусите, тъмнозелено за излетните автобусни линии, оранжево за трамваите и светлосиньо за тролейбусите. Крайните спирки на линиите се отбелязват с бял правоъгълник, с контур съответстващ на типа транспорт и името на съответната крайна спирка.

Засега единствено Сердика е трансферна станция. Затова засега единствено на нея новата карта показва средно времето, нужно за прекачване между двете станции.

Туристическата информация е разположена в отделен панел на всяка карта, ограден с международно утвърдения цвят за изобразяване на туристически символи – кафяво. Съдържанието ѝ е карта на градския център, обхващаща колкото се може повече туристически забележителности, за които разработихме специални пиктограми. В нея са включени и всички по-интересни за гостите на града храмове, археологически разкопки, музеи и галерии, както и местоположението им спрямо метростанциите.

В картата има и полезна информация за обектите в района – имената на държавни и общински институции, съдилища, училища, детски градини, полицейски управления, болници и поликлиники. Така картата може да служи за ориентир на всички, чиито крайни дестинации са близо до метростанциите.

Трудно е човек, непознаващ града, да се ориентира в сложна и наситена с информация карта, съдържаща всички линии на градския транспорт. Затова на картите има и изнесена опростена схема на метрото. На нея са показани всички интермодални връзки – жп гарите, автогарите, Летище София и буферните паркинги, обясняват от "Спаси София".

Под опростената схема на метролиниите на всички станции е разположена таблица, съдържаща всички наземни линии, обслужващи спирките, показани в картата на района около метростанцията.

Всеки ред от тази таблица е една спирка, като той съдържа символа (жълтия кръг), с който е отбелязана в картата, името и кода ѝ, от кой изход е най-удобно да се достигне и кои линии спират на нея, както и каква е крайната им спирка в съответната посока.

3D схемите на метростанциите имат за цел да ориентират пътниците в плетеницата от тунели, проходи, трансферни връзки и т.н. Отделните зони – касовите зали, пероните, стълбищата, асансьорите и т.н. са оцветени в различни цветове, за да покажат ясно къде започва и къде свършва платената зона на метростанциите.
На станциите, обслужвани от две линии на метрото, има две таблици на картата, всяка в съответния цвят на линията.

Коментари: 0