Акциите на Tesla поевтиняха с още 1.1%

Възходът на златото продължава

Акциите на Tesla поевтиняха с още 1.1%

Щатските пазари бяха завладени от мечите настроения, след като притесненията около търговските отношения на САЩ и Китай и на САЩ и останалата част от света затихнаха. Два от водещите американски индекси докоснаха нови върхове. NASDAQ и S&P 500 приключиха търговията с 0.91% и 0.77% и затвориха на респективно 8017 и 2896 пункта, поведени от ръста в акциите на Caterpillar (+2.8%), Boeing (+1.3) и компании от автомобилния сектор като Ford, General Motors и Fiat Chrysler. Dow Jones добави 260 пункта към стойността си и премина границата от 26000 пункта за пръв път от корекцията от 1 февруари тази година. Трите индекса бяха поведение от ръста на книжата на гигантите Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet. 

Фактор за печелившия ден беше и сделката между САЩ и Мексико относно NAFTA, което би могло да помогне на членките да стигнат до споразумение, а това би могло да върне и Канада в преговорите по преразглеждането на NAFTA. Президентът Тръмп публикува в социалната мрежа Туитър, че сделката с Мексико е голяма и изглежда добре. През деня мексиканското песо нарасна с 0.7% спрямо щатския долар. Още една причина за позитивните настроения през първия работен ден за седмицата беше петъчното изказване на председателя на Фед Джером Пауъл, че икономиката е в достатъчно добро състояние за нови покачвания на лихвените проценти, което доведе NASDAQ и S&P 500 до нови рекорди и в петък. 

Акциите на Tesla поевтиняха с 1.1%, след като стана ясно късно в петък, че компанията няма да става частна. В Европа настроенията бяха сходни. Подкрепени от сделката между САЩ и Мексико и от изявлението на Пауъл, акциите също записаха повишения. Британският FTSE напредна с 0.19% до 7577, а немският DAX – с 1.16% до 12538. Френският САС затвори с 0.86% повече на 5479 пункта. Вчера лондонската борса остана затворена заради Summer Bank Holiday. 

Междувременно възходът на златото от последните дни продължава. Вчера дневното изменение на ценния метал се равняваше на близо половин процент, като в края на деня една тройунция струваше повече от 1211 долара. Среброто също укрепва – до 14.90 долара в края на деня. Петролът сорт Брент успя да премине над 76 долара за барел, докато лекият суров петрол остана под 69 долара за барел.


Ford – Седмична

От 2014 г. насам акциите на Ford се движат в низходящ канал, като в по-голяма част от времето в периода 2015-2017 след докосване до 50-дневната средна се наблюдава понижение. В момента котировките са далече от нея и са в, бихме казали, максимална близост до долната граница на канала, като смятаме, че в комбинация с възходящото движение под 20 пункта на индикатора Стохастик, ще последва повишение в цената на акциите до поне 50-периодната средна. В дългосрочен план обаче не очакваме цената да успее да се качи над $11.00.


USD/CAD – Дневна

Движението на валутната двойка ни показва укрепването на щатския долар спрямо канадския му конкурент. Възходът обаче ще бъде тестван при линията на подкрепа. Очакванията ни са да няма пробив и зелената валута да продължи доброто си движение до достигане на ниво от 1.3250, след което смятаме, че е възможно да има слабо забавяне и дори период на лека консолидация. За вход в позиция обаче е удачно да се изчака потвърждение за посоката на движението.


XAU/USD – Дневна

Златото сякаш успя да излезе от стабилното низходящо движение, което за няколко месеца успя да изтрие 15% от стойността му. Според Корекцията на Фибоначи най-значителното стъпало при 23.60% в момента се тества, като стабилните бикове от последните няколко дни ни карат да смятаме, че ще има потвърден пробив и постепенно ценният метал ще възвърне натрупаните загуби. Може да се влезе в дълга позиция с първоначална цел 1235-1240 долара за тройунция.


NASDAQ - Дневна 

След като достигна рекорден връх и премина границата от 8000 пункта, технологичният NASDAQ показва движение в постепенно стесняващ се канал, като котировките все още не са достигнали горната му граница. Индикаторът Стохастик влиза в зона на прекупен пазар и е възможно скоро да последва понижение, но смятаме, че то ще бъде краткосрочно и че той ще продължи да расте в дългосрочен план.


Източник: ЕЛАНА Трейдинг

Коментари: 0