Актуализацията на бюджета бе подкрепена от комисия

Подкрепено бе увеличението на прага на поемане на нов дълг през 2020 г. от 2.2 на 10 млрд. лв.

Актуализацията на бюджета бе подкрепена от комисия

Снимка: Economic.bg/Архив

1316 ~ 2 мин. четене

Внесеният от правителството законопроект за актуализация на бюджета за 2020 г. бе приет от Комисията по бюджет и финанси на извънредно заседание днес. Той бе подкрепен с 13 гласа „за“ от депутатите на ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти. Шестима членове на комисията гласуваха „против“, а един от тях - „въздържал се“.

Според обсъжданите промени в Закона за бюджета приходите в българската хазна ще бъдат с 2.44 млрд. лв. по-малко, а разходите ще нараснат с 1.7 млрд. лв. - със 70 млн. лв. за евентуални лихвени плащания при повече дълг и с 1.4 млрд. лв. за фонд "Безработица", в това число и за мярката 60/40.

Успоредно с това бе подкрепено увеличението на прага на поемане на нов държавен дълг през 2020 г. от 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. При откриването на заседанието на комисията финансовият министър Владислав Горанов обясни, че към момента необходимият дълг е в размер на 4.2 млрд. лв. - 3.5 млрд. лв. за компенсиране на увеличеното в негативен план бюджетно салдо и за финансиране на капитализацията на Българската банка за развитие със 700 млн. лв. Останалата част ще се активира само в случай, че се налага след кризата или в следващите месеци осигуряването на допълнително ликвидно финансиране.

Министър Горанов не изключва и повторна актуализация на бюджета по-късно тази година заради несигурната ситуация в страната и света вследствие на заразата и свързаните с нея икономически мерки.

"Ако достигнем общия лимит от 10 млрд. лв. и ако се наложи допълнително намаляване на приходите и увеличаване на разходите, отново ще минем през решение на НС”, каза министърът.

Към мотивите за законопроекта за актуализация на бюджета за 2020 г. правителството изтъкна очаквания спад на износа с 16%, както и увеличение на безработицата до 6.4%. Сега макропрогнозата на правителството е за 3% спад на икономиката.

Според депутата от БСП Румен Гечев тези данни са нелогични и прекалено оптимистични и зад тях няма изготвени разчети. По време на заседанието на комисията той разкритикува правителството, че иска да бъде теглен голям допълнителен дълг вместо да се използват натрупаните средства във фискалния резерв. Според него гласените разходи в размер на 1 млрд. лв. за мярката 60/40 няма да се използват, защото е неработеща и няма кой да се възползва от нея.

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.

Подкрепи Economic.bg