Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Извънредните мерки отключиха безпрецедентна икономическа и социална криза, подчерта той

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Снимка: Economic.bg/Архив

8828 ~ 2 мин. четене
Президентът Румен Радев призова правителството да преосмисли идеята си за удължаване на извънредното положение до 13 май 2020 г.

Вече 20 дни сме в извънредно положение. Правителството предлага неговото удължаване до 13-ти май. Решение ще вземат народните представители. Повечето българи приемат решителните мерки с разбиране. Правителството обаче дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец, смята държавният глава. 

"Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус", коментира той.

Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено. Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни, смята държавният глава.

Мерките се определят като недостатъчни, а някои – и за неудачни. Хората очакват помощ, а не оферта за заеми. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес – малкия и средния, а формулата "60/40" е на практика трудно приложима. Реалната помощ е безвъзмездната, каза Радев.

Според него трябва да се преразгледат и някои мерки на закона за извънредното положение, които спират икономическия живот.

Относно намерението на правителството да прибегне до нов заем в размер до 10 млрд. лв, преди да използва резервите в бюджета, държавният глава коментира, че това е тежко решение, което ще плащаме с години. "Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати", подчерат той. 

"Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще", завърши обръщението си президентът.
Подкрепи Economic.bg