Правителството поиска удължаване на извънредното положение

Кабинетът смята, че има нужда от още един месец, в който да действат строгите мерки за овладяване на заразата

Снимка: Economic.bg/Архив
15:56 01.04.2020

Правителството на България иска срокът на сега действащото извънредно положение заради COVID-19 да бъде удължен с един месец. В тази връзка Министерският съвет предлага на Народното събрание да гласува удължаването до 13 май 2020 г.

„България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за борба с пандемията, за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя“, се казва в мотивите към предложението на МС.

Като доводи за удължаването на извънредното положение се дават нарастващите случаи на заразени с коронавируса в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното кралство, като се посочва, че броят там „през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ.“

Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет, се казва в съобщението на МС.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: извънредно положение | коронавирус | карантина

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини