Алиансът Renault-Nissan заделя $200 млн. за придобиване на стартъпи

Обединението иска да се адаптира по-бързо към променящата се среда

Алиансът Renault-Nissan заделя $200 млн. за придобиване на стартъпи
512 ~ 2 мин. четене
Автомобилният алианс Renault-Nissan-Mitsubishi създава фонд на стойност 200 млн. долара, който ще се използва за придобиване на автомобилни стартъпи. Според източници на Reuters с този ход обединението има за цел да се приспособи по-бързо към бързия темп, с който се променя индустрията в последните години.

Фондът трябва да бъде представен от главния изпълнителен директор Карлос Госн по време на международно изложение за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас следващия вторник. Средствата в него ще бъдат разпределени на квотен принцип - Renault s 40%, Nissan 40% и Mitsubishi с 20%.
„Това ще ни позволи да се движим по-бързо от нашите конкуренти при придобиванията“, казва един от източниците пред Reuters
.
Фредерик Льо Гревс, говорител на обединението, е отказал коментар.

Традиционният модел на автомобилната индустрия, основаващ се на индивидуална собственост, е заплашен от платени услуги като Uber, както и от платформи за споделяне на велосипеди и автомобили, което е предизвикателство, подсилено от преминаването към електрически и автономни автомобили.

Притеснените производители на автомобили се борят да се адаптират към промените и технологиите, които някои от техните ръководители едва започват да схващат. За да се ускори процесът, много от тях инвестират директно в новите услуги и получават достъп до интелектуална собственост чрез собствени средства за инвестиране в рисков капитал, пише Reuters.

BMW например купи дялове в множество компании за споделено пътуване, „умно“ таксуване и компании за софтуер, използван при автономните автомобили. Това се случи чрез фонда iVentures на стойност 500 млн. евро.

Сред другите, които са все по-активни в тази посока, са General Motors със своя фонд GM Ventures (240 млн. долара) и инвестиционната структура на PSA Group, която разполага със 100 млн. евро.
Подкрепи Economic.bg