Alphabet емитира $10 млрд. дълг при рекордно ниска лихва

Повече от половината средства ще бъдат използвани от компанията за екологични инициативи

Alphabet емитира $10 млрд. дълг при рекордно ниска лихва

Снимка: БТА

104 ~ 1 мин. четене

Alphabet Inc – компанията майка на Google, изтегли от пазарите 10 млрд. долара, съобщава Reuters. Годишната лихва по облигациите е 0.45% - невиждано от 2013 г. ниво, което беше достигнато тогава от Apple Inc. Тогава обаче компанията взе от пазара доста по-малка сума – 1.5 млрд. долара.

Апетитът на инвеститорите беше огромен за шестте облигации на технологичния гигант, тъй като ниските лихви и купуването на корпоративни облигации от Федералния резерв продължават да подкрепят емитирането. Коефициентът на покритие на емисията  е бил над 3, като поръчките на инвеститорите са били за 31 млрд. долара. Преди това най-ниският достиган купон на Alphabet беше 1.25% при емисията за 1 млрд. долара от май 2014 г.

„Намираме се на етап, в който тези изключително висококачествени емитенти, сред които е Alphabet, ще струват много. Това е така, защото има много купувачи, които се нуждаят от краткосрочни инвестиции. Получавате два пъти по-висока доходност от петгодишните държавни ценни книжа“, каза Том Граф, ръководител на звеното за фиксиран доход в Brown Advisory.

Миналата седмица Alphabet отчете първия си тримесечен спад на продажбите, откакто беше създадена като холдингова структура. Цената на акциите му обаче до голяма степен не беше променена, тъй като загубата в продажбите беше компенсирана от възстановяване на рекламния бизнес на Google.

„Има много малко компании, които вече бяха с високо качество, които не са повлияни от тази рецесия, която преживяваме в момента. И Google е един от тях“, каза Граф.

Петгодишната облигация на Alphabet е на цена малко по-висока от тази, която постигна Amazon.com при своята 3-годишна емисия.

От предложените 10 млрд. долара дълг, 4.5 млрд. долара ще бъдат използвани за общи корпоративни цели. Останалите 5.5 млрд. долара ще бъдат използвани за екологични инициативи, казаха от компанията, цитиран от Reuters.

Подкрепи Economic.bg