Петролът поевтинява с увеличаването на случаите с Covid-19

Инвеститорите се притесняват от нови блокади на бизнеса и обществото, продиктувани от разпространението на заразата

Петролът поевтинява с увеличаването на случаите с Covid-19

Снимка: Pixabay

140 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия днес на фона на опасенията, че възстановяването на търсенето на гориво може да спре заради вълната от нови случаи с Covid-19 по целия свят. Евентуални нови блокировки на бизнеса ще удари потреблението на гориво точно в момент, когато големите производители увеличават производството.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) паднаха с 0.7% до 40.71 долара за барел към 08.00 ч българско време, а сорт Брент поевтиня с 0.8% до 43.78 долара за барел.

Понижението идва, след като в понеделник WTI се повиши с 1.8%, а Брент – с 1.5%. Вчера излязоха по-добри от очакваното данни за производствената активност в Азия, Европа и САЩ, показващи, че фабриките излизат от най-лошото влияние на ранната пандемия от коронавирус.

„От страна на търсенето имахме доста обнадеждаващи глобални данни, но все още има доста доказателства за възстановяване на търсенето на петрол, което обаче се забавя на доста пазари заради възобновяване на случаите на COVID-19“, казва Лаклан Шоу, ръководител на стоковите проучвания в National Australia Bank (NAB).

Търсенето на гориво, растящо от Манила до Мелбърн, се забавя заради блокировките, които се борят с разрастването на заразата. Норвегия например е спряла движението на круизните кораби в най-новото европейско предупреждение за пътуване.

Анализаторите изчисляват, че запасите от рафинирани продукти в САЩ са се повишили миналата седмица, според предварителна анкета на Reuters. Предстои днес да бъдат изнесени данните на Американския петролен институт, а в сряда – официалните числа от правителството.

Петима анализатори оцениха средно, че американските запаси на бензин са се увеличили с 600 000 барела. Запасите от дестилат, които включват дизелово гориво и гориво за отопление, вероятно са нараснали с 800 000 барела, докато суровите запаси от петрол са спаднали с 3.3 млн. барела през седмицата до 31 юли.

В същото време производителите в Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, увеличават производството си този месец, добавяйки допълнително около 1.5 млн. барела на ден. Американските производители също планират да рестартират спирането на производството, а запасите остават близо до историческите максимуми.

Подкрепи Economic.bg