Amazon дава $10 000 и три месечни заплати на служители, за да напуснат

Гигантът иска да стимулира инициативните кадри, за да подпомогне собствените си доставки

Amazon дава $10 000 и три месечни заплати на служители, за да напуснат

Снимка: БТА

11758 ~ 1 мин. четене
Amazon иска от служителите си да напуснат работата си и да създадат свои собствени компании за доставка, пише CNN. Гигантът обяви, че ще даде на кадрите си първоначалн инвестиция от до 10 000 долара, както и три месечни заплати. Очаква се, че този капитал ще им стигне, за да влязат в бизнеса с услуги. 

През юни 2018 г. Amazon обяви, че американските ѝ служители могат да кандидатства за стартиране на собствени малки предприятия, като доставят пакети на Prime потрбители в микробуси и униформи с марката на гиганта. Надеждата бе, че така компанията ще запълни огромната си нужда от хора за извършване на доставки.

Въпреки че Amazon заяви, че десетки хиляди служители са проявили интерес към програмата, компанията призна, че много от работниците не могат да си позволят основаването на свой стартъп заради липса на финанси. 

Затова и сега идва новата стъпка в осъществяването на нестандартния план – Amazon да подкрепи инициативните с първоначален капитал. 

Amazon опитва да организира и независима услуга за доставки, така че да поеме и онези пакети, отиващи сега към играчи като UPS и FedEx, както и към пощенските клонове. От стартирането ѝ досега вече има над 200 независими контрагенти, регистрирали се да извършват доставки, сочат данните на е-търговеца. От Amazon казват още, че са наели хиляди местни шофьори, а тази година се очаква да бъдат привлечени още стотици, в това число бившите служители на компанията. 

Коментари: 0