Amazon преговаря за дял в индийски мобилен оператор

Телеком пазарът в страната е новото бойно поле за американските технологични гиганти

Amazon преговаря за дял в индийски мобилен оператор

Снимка: Amazon

420 ~ 1 мин. четене
Amazon.com е на ранен етап от преговори за закупуване на дял на стойност най-малко 2 милиарда долара в индийския мобилен оператор Bharti Airtel, съобщи Reuters, като се позова на три източника, запознати с въпроса. Стъпката подчертава нарастващата притегателна сила на дигиталната икономика на Индия за американските технологични гиганти.

Планираната инвестиция, ако бъде завършена, ще означава Amazon да придобие приблизително 5% дял въз основа на текущата пазарна стойност на Bharti, която е третата по големина телекомуникационна компания в Индия с повече от 300 милиона абонати.

Дискусиите между Amazon и Bharti идват в момент, когато глобални играчи придобиват дялове в дигиталното звено на индийската Reliance Industries, която притежава телекомуникационния конкурент на Bharti – Jio.

През последните седмици Jio получи 10 милиарда долара инвестиции от Facebook, фонда KKR и други инвеститори.

„Разговорите между Bharti and Amazon са на ранен етап и условията на сделката могат да се променят или може да не се постигне споразумение, казаха двама от тримата източници, пожелали анонимност.

Говорител на Amazon заяви, че компанията „не коментира спекулации“.

От Bharti заявиха, че работят с всички цифрови играчи, за да предоставят техните продукти, съдържание и услуги на клиентите. „Отвъд това няма друга дейност за докладване“, се казва в изявлението.

Amazon счита Индия за решаващ пазар за растеж, където е инвестирала 6.5 млрд. долара, главно за разширяване на своя дял в електронната търговия.

Базираната в Сиатъл компания през последните години също разшири своите дигитални предложения в Индия, предлагайки активно гласовите си асистенти, стрийминг и облачни услуги, опитвайки се да достигне до възможно повече от наличните в страната 1.3 милиарда потребители.
Подкрепи Economic.bg