Амбициозният план на Байдън за електрическите автомобили

Планът е на стойност 174 млрд. долара, като в него e предвиденo и подновяване на федералния автопарк с електрически автомобили

Амбициозният план на Байдън за електрическите автомобили

Снимка: Unsplash

724 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Президентът Джо Байдън ще представи плана си за електрически превозни средства, който е на стойност 174 млрд. долара във вторник, призовавайки за държавни субсидии за нови съоръжения за производство на батерии. Това ще се случи по време на посещение в завода за електрически автомобили на Ford Motor в Мичиган, съобщава Reuters. Планът има за цел да стимулира потребителите да купуват електрически коли, а инвеститорите да изграждат нови съоръжения за производство на батерии - ключови за сектора на електромобилите.

В него са предвидени безвъзмездни средства, с които да се подпомогне строителството на нови електрически станции с голям капацитет в САЩ. Новите предприятия може да нямат достъп до данъчни стимули, но могат да бъдат подпомогнати със справедлив дял от плана. Със средствата ще бъдат подпомогнати и фабрики за изграждане на модерни превозни средства и части.

Основният елемент на плана за електрическите автомобили на Байдън включва отстъпки за потребителите на обща стойност от 100 млрд. долара, според имейл на американското министерство на транспорта от април до депутатите.

В информационния лист на Белия дом се казва, че планът на Байдън предоставя "стимули за продажби на място, които насърчават внедряването на електромобили. Тези стимули няма да бъдат насочени към скъпи луксозни модели, а ще стимулират производителите, които имат и добри трудови практики".

Съществуващият данъчен кредит от 7 500 щатски долара се прилага за превозни средства, независимо от цената им, но постепенно се прекратява. Не е ясно как тези данъчни стимули ще бъдат преструктурирани и дали ще претърпят увеличение.

Байдън твърди, че САЩ изостават от Китай по отношение на електромобилите. "Въпреки пионерската технология, Съединените щати изостават в надпреварата за производство на тези превозни средства и батериите, които се използват", казва Белият дом.

Планът получи критики и съпротива от републиканците в Конгреса.

Планът предвижда нови данъчни стимули за средни и тежкотоварни превозни средства с нулеви емисии, които Белият дом отбелязва, че "допринасят основно за лошото качество на въздуха".

Амбицията на Байдън е свързана с изграждането на  500 хил. станции за зареждане на електромобили до 2030 г., като за целта планираните разходи са на стойност 15 млрд. долара. Те ще бъдат изградени и в жилищни сгради. Предвижда се 45 млрд. долара да бъдат отделени за електрифициране на значителен брой училищни и транзитни автобуси. Планът има за цел да насърчи използването на електромобили и в администрацията, като се планира Пощите да започнат да използват електрически камиони за доставките си.

Коментари: 0