Американските агенции нямат право да работят с Huawei и ZTE

Забраната е разписана в новия Закон за отбранителните разходи, подписан от Доналд Тръмп

Американските агенции нямат право да работят с Huawei и ZTE
На държавните агенции на САЩ ще бъдат забранено да използват определени компоненти или услуги, предоставяни от някои китайски технологични компании, включително Huawei и ZTE. Забраната се съдържа в Закона за отбранителните разходи за 2019 г., който бе подписан вчера от президента Тръмп и ще влезе в сила през следващите две години, пише TechCrunch.

Законопроектът обхваща всичко, което е „съществено или е съществен компонент за всяка система“, както и технологии, които се използват за маршрутизиране или преглеждане на потребителски данни. Въпреки че не налага пълна забрана на продуктите на Huawei и ZTE, много държавни служители или изпълнители или компании, които искат да правят бизнес с правителството, ще трябва да се откажат от голяма част от сегашната си технология.

Миналия месец ZTE сключи сделка с Търговския департамент, за да премахне санкциите на САЩ, въведени срещу китайската компания, която призна, че е нарушила други санкции – срещу Северна Корея и Иран. Заповедта, която забраняваше на ZTE да работи с американски фирми, щеше сериозно да засегне бизнеса ѝ и беше основен спорен въпрос в търговската война между САЩ и Китай.

И Демократите, и Републиканците се противопоставиха на споразумението и продължават да разглеждат ZTE като заплаха за сигурността, но републиканските сенатори изоставиха идеята за повторно налагане на санкции срещу компанията миналия месец, което проправи пътя за по-леки санкции в Закона за отбраната.
Коментари: 0