Американските борси изпратиха нов ден на дълбоки понижения

Акцията на Tesla отново достигна до зона около цена $250

Американските борси изпратиха нов ден на дълбоки понижения

Американските фондови борси изпратиха в историята нов ден на дълбоки понижения. Търговската сесия започна с позитивни сигнали от водещите индекси, които се търгуваха на зелена територия, но следобедните часове донесоха нови резки разпродажби. Според анализатори, лошите резултати са естествено продължение на спада от сряда, основна причина за който е прехвърлянето на капитали към активи с по-добро съотношение на риск към доходност. В интрадневното си дъно Dow Jones изоставаше с близо 700 пункта, но все пак финишира със загуба от 545 пункта или малко над 2%. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ отписаха съответно 2.06% и 1.25%. В макро-икономически план индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил с 0,1% през септември, което е под очакванията на анализаторите за ръст с 0,2%. Данните отслабиха щатската валута спрямо основните ѝ конкуренти и внесоха допълнително смут на фона на изказванията на президента Тръмп срещу паричната политика на ФЕД. Европейските пазари също продължиха серията от негативни резултати, повлияни от колапса на щатските индекси през изминалата сесия. Допълнителна доза напрежение сред инвеститорите продължи да внася и докладът на Международния валутен фонд (МВФ), според който нивата на глобалния дълг са достигнали рекордни нива, повишавайки се с близо 50% през последните десет години. В резултат британският FTSE100 и френският САС поведоха губещите с понижения от по малко над 1.90%, докато немският DAX се раздели със 173 пункта или 1.48%. Финансовият и петролният сектор се отчетоха с най-слаби резултати.

В края на седмицата сезонът за публикуване на финансовите отчети за третото тримесечие на годината ще набере скорост. В петък, в часовете преди отварянето на щатската търговска сесия, се очаква гигантите във финансовия сектор JPMorgan Chase (NYSE:JPM), Citigroup (NYSE:C) и Wells Fargo (NYSE:WFC) да публикуват своите резултати. Отчетите на финансовите институции привличат допълнително вниманието на инвеститорите, с оглед рекордно високите нива на доходност на дълговия пазар.                            

След поредна седмица на висока волатилност, акцията на Tesla отново достигна до зона около цена $250, където виждаме формирането на дългосрочна подкрепа. Индикаторът стохастик се намира в територия на препродаден пазар, но впечатление прави възходящото пресичане, което образува осцилатора. През новата седмица очакваме потенциално отскачане от нивото на подкрепа, което в комбинация с волатилния характер на компанията ще открие добра възможност за краткосрочни печалби.

 След близо едномесечен период на консолидация AUD/NZD е на път да тества възходящата тренд линия, подкрепяща движението на валутната двойка от април насам. Формирането на по-високо дъно чрез неуспешен пробив на подкрепата ще бъде сигнал, че австралийският долар все още има превес над новозеландския си конкурент и ще даде добра възможност за покупка. Стоп за прибиране на печалбите е желателно да се пласира около цена 1.10, където се вижда формиране на съпротива.

Щатският петрол, идентично на водещите борсови индекси, претърпя значителна корекция в цената си през изминалия ден. Въпреки това, възходящият тренд не беше нарушен, като се очаква подкрепящата тренд линия ще бъде тествана около цена от $71 за барел. Пробив смятаме, че е малко вероятен, като възходящо пресичане на осцилатора стохастик може да се използва за вход в дълга позиция.

Един от най-негативните дни на годината за американските акции доведе до спад от над 4% за технологичния индекс, с което бяха заличени ръстовете от последните три месеца. За момента корекцията бива ограничена на ниво около психологическите 7000 пункта, които съвпадат с 50% от корекцията на Фибоначи. Пробив на тази граница ще бъде приета като силна индикация за мечите настроения на пазара и вероятно ще доведе до задълбочаване на разпродажбите.

Коментари: 0