Американските борси отново потъват след лекия оптимизъм в понеделник

И трите основни щатски индекса отвориха на червена територия

Американските борси отново потъват след лекия оптимизъм в понеделник
496 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Инвеститорите отново са изправени пред спад на американските акции, след като в самия край на миналата и началото на тази седмица се почувства оптимизъм на пазара. И трите основни индекса на Wall Street – Dow Jones, Nasdaq и S&P500, стартираха сесията във вторник със спад от над 0.5%.

Анализаторите отдават потъването на акциите на зараждащия се инфлационен натиск, който по своята същност означава по-високи лихви – нещо, което удря директно финансовия сектор и комуналните компании, обслужващи големи заеми. Друг фактор, който според специалистите влияе негативно на представянето на корпоративните книжа е повишаването на доходността по държавните ценни книжа и отлива на капитали в тази посока.

Националната федерация на независимия бизнес публикува своя „индекс на оптимизма“ за януари, който показа повишение. Това според инвестиционни банкери е още един знак за нарастване на инфлационния натиск.

А инфлацията плаши инвеститорите, тъй като заради повишаващите се цени на дребно Федералният резерв на САЩ може да реши да вдигне основната лихва по-рязко, отколкото всички очакват сега. Това би направило цените на заемите по-високи и ще влоши нарастващите корпоративни печалби.

Инвеститорите ще следят внимателно данните от Индекса на потребителските цени, който ще бъде публикуван в сряда.

Европейските пазари отбелязаха леки загуби в началото на търговията във вторник, докато акциите в Азия бяха по-добре. Пазарите в Хонконг и Шанхай бяха най-големите печеливши, като добавиха около 1%. Японският Nikkei стартира деня силно, преди да се плъзне в червено следобед, губейки 0.7%.
Подкрепи Economic.bg