Соларната енергия в Австралия може да се удвои за година

Индустрията в страната преживява бум

Соларната енергия в Австралия може да се удвои за година

Снимка: Pixabay

760 ~ 1 мин. четене
Австралия бележи своеобразен бум в слънчевата енергия. Анализатори смятат, че капацитетът ѝ в страната може да се удвои само в рамките на една година благодарение на големите ферми за добив и рекордните месечните монтажи на соларни покриви. 

Индустрията в Австралия процъфтява. Януари 2018 г. е бил най-добрият месец по отношение на покривните инсталации, като се наблюдава ръст от 69% в сравнение със същия период година по-рано, пише RenewEconomy, цитирайки доклад на SunWiz. 

Слънчевите ферми в Австралия вече се няколко десетки. В Куинсленд има изградени 18 големи проекта. В Нов Южен Уелс пък през 2017 г. правителството е одобрило 10 такива, което е двойно повече от 2016 г. Очаква се новите соларни ферми да заработят още през 2018 г., тъй като изграждането им става бързо. 

Покривните инсталации могат да добавят около 1.3 гигавата към елмрежата, докато големите соларни проекти – между 2.5 и 3.5 гигавата. Сегашният капацитет на Австралия е 7 гигавата, което означава, че всички проекти заедно скоро могат да удвоят капацитета на нацията, изчислява Джон Гримс, ръководител на Smart Energy Council пред Guardian. 

Жилищните соларни панели вече са се превърнали в най-големия източник на енергия в Киунсленд – такива имат близо една трета от домовете там. 10-е слънчеви ферми в Нов Южен Уелс пък се очаква да намалят въглеродните емисии с над 2.5 млн. тона, което е същото като да се спрат от движение около 800 000 автомобила. 
Подкрепи Economic.bg