Американските фондови пазари започнаха разочароващо новия месец

Технологичните гиганти се оказаха в тежест на Wall Street

Американските фондови пазари започнаха разочароващо новия месец

Снимка: Unsplashed

464 ~ 3 мин. четене
Американските фондови пазари започнаха разочароващо новия месец и приключиха търговия в петък дълбоко на червена територия. Технологичните гиганти се оказаха в тежест на Wall Street, записвайки слаби резултати, като акциите на Amazon бяха сред най-губещите с понижение от 7.6%, след като в тримесечните си отчети компанията обяви, че ще отдели огромен ресурс от печалбите си за борба с коронавируса.

Във финансовия сектор акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поевтиняха съответно с 2.69%, 4.37 на сто, 5.28% и 6.53 на сто. Опасенията от нова търговска война между САЩ и Китай допълнително подтикнаха инвеститорите да се разделят с по-рисковите си активи. От основните индекси Dow Jones се раздели с 622 пункта, докато S&P500 и NASDAQ отстъпиха със съответно 2.8% и 3.2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повиши до 0.626%, докато тази по 30-годишните държавни ценни книжа отчете спад до 1.263%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

В петък повечето борси в Европа останаха затворени, поради честването на Деня на труда, което насочи погледите към търговията на Лондонската фондова борса. Там акцентът падна върху книжата на Royal Dutch Shell, които записаха понижение от 10.4%, след като компанията намали дивидента си за първи път от Втората световна война насам. Британско-холандският енергиен гигант заяви, че нетните ѝ приходи се свиват с 46% до 2.9 млрд. долара, като свива активността на своите рафинерии до 40%.

Акцентите днес

Конфликт – САЩ и Китай

С началото на новата седмица инвеститорите с интерес ще проследят развитието на взаимоотношенията между САЩ и Китай, след като през изминалата седмица американският президент Доналд Тръмп разкри, че лично е видял доказателства, че началото на коронавирусната епидемия е дадено в лаборатория в Ухан. Тръмп добави, че нова серия от мита върху китайски стоки е напълно възможна мярка, която САЩ да вземе в отговор на провокациите от Китай.

Инструменти на фокус

Tesla Inc. – Дневна

Акцията на Tesla не съумя да достигне нов исторически връх на цена от $900, което беше последвано от два поредни дни на масивни разпродажби. Индикаторът стохастик завърши низходящото си пресичане, което подкрепя мечите ни нагласи. Очакваме корекцията да се задълбочи до тест на 200-дневната експоненциална средна около цена $500 за акция.

USD/JPY – Седмична

На седмична графика добре може да видим как след неуспеха за пробив на дългосрочната низходяща тренд линия, валутната двойка задълбочава низходящото си движение. Силното представяне на йената е в унисон с фундаменталните фактори на пазарите, както и с политико-икономическата несигурност. Очакваме в средносрочен план понижението да продължи до тест на подкрепата при цена 105.00.

Oil UK – 4 часова

Европейският сорт петрол успя да формира по-високо дъно на 4-часова графика, с което даде индикации за начало на тренд,  който да компенсира тежките загуби от последните седмици. Пред Брента следващо препятствие ще бъде съпротивата на 200-периодната ЕМА, като неин пробив може да се използва като сигнал за покупка.

Nikkei – Седмична

Японският индекс не успя да увенчае доброто си представяне от последните седмици с пробив на 200-седмичната експоненциална средна, а напротив – формира свещ „падаща звезда“, която според техническия анализ вещае понижение на цената. Преди вход в къса позиция е желателно да се изчака реакция от пазара през идните дни. 


Подкрепи Economic.bg