Кога Джонсън ще върне Великобритания на работа?

Той очерта пет изпитания, които трябва да бъдат преминати

Кога Джонсън ще върне Великобритания на работа?

Снимка: БТА

5384 ~ 2 мин. четене
Британският премиер Борис Джонсън трябва да представи тази седмица план за излизане от блокировката на страната заради коронавируса, за да заработи отново петата най-голяма икономика в света, без това да предизвика вторично огнище на заболяването.

Правителството е задължено да преразгледа мерките за блокиране до 7 май, а Джонсън заяви, че би искал да определи пътна карта и меню от опции за облекчаване на ограниченията.

Джонсън обаче също така очерта пет изпитания или условия, които трябва да бъдат преминати успешно, преди ограниченията да могат да бъдат премахнати в страната с втората най-голяма смъртност в Европа след Италия, съобщава Ройтерс.

Ето и кои са те:

Изпитание №1

„Националната здравна служба (NHS) да има достатъчен капацитет за осигуряване на критична грижа и право на специализирано лечение в Обединеното кралство.“

Правителствени учени казват, че броят на инфекциите намалява. Приемът в болници също намалява, както и броят на пациентите в критична помощ. В Лондон се наблюдава ясен спад на броя на хората с COVID-19 в болници, но спадът е по-малко забележим в други региони като Шотландия, Североизточна Англия и Източна Англия.

Изпитание №2

"Продължителен и последователен спад на ежедневните смъртни случаи от коронавирус."

Най-лошите дни по смъртност бяха 21 април, когато бяха отчетени 1172 смъртни случая, и 10 април с 1152. Дневната смъртност достигна 338 души на 27 април и 1 005 души на 24 април. Смъртните случаи нараснаха с 315 до 28 466 към 2 май.

Учените, съветващи правителството, казват, че макар и ежедневните случаи на смърт да показват тенденция към намаляване, се очаква те да достигнат плато за известно време.

Изпитание №3

„Надеждни данни, които показват, че степента на инфекция намалява до управляеми нива в цялата страна.“

Джонсън каза, че запазването на репродукционния коефициент - R0 или „R nič“ - е абсолютно жизненоважно. Това е средният брой хора, които един човек с коронавирус заразява. Учените казват, че R числото е в границите от 0,6 до 0,9, докато през март е било 3,0. Това означава, че сега всеки заразен човек заразява по-малко от един друг човек.

Изпитание № 4

„Оперативните предизвикателства, включително тестване и лични предпазни средства (ЛПС), са в съответствие с доставките, които могат да отговорят на бъдещото търсене.“

Здравният министър Мат Ханкок каза в петък, че Обединеното кралство е постигнало целта си да проведе 100 000 теста за COVID-19. Той обяви, че са проведени 122 247 теста до 08.00 часа сутринта в петък, 1 май.

Има обаче проблеми с осигуряването на лични предпазни средства за някои здравни работници и домове за грижи.

Изпитание №5

„Уверете се, че всяко приспособяване на настоящите мерки няма да рискува втори пик на инфекции, затрупващ здравнатасистема.“

Това е най-трудният тест и най-опасният за Джонсън. Учените ще наблюдават много внимателно R коефициента, за да се уверят, че той не се повишава 1,0. Няма специфично лечение за новия коронавирус, нито ваксина.
Коментари: 0