Американските индекси се понижиха, но не и технологичният сектор

Европейските фондови пазари завършиха вчерашния ден на червена територия

Американските индекси се понижиха, но не и технологичният сектор

Снимка: БТА

В понеделник големите световни банки претърпяха сериозен спад, което изпрати индексите Dow Jones и S&P 500 на отрицателна територия. Притесненията около многобройните тримесечни отчети на компаниите, които се публикуват всеки ден и геополитическото напрежение допълнително оказва натиск върху пазара и понижава нагласите на инвеститорите.  Индустриалният индекс Dow Jones изостана с половин процент до 25317.41 пункта, докато S&P 500 се понижи до 2755.88 пункта.

Технологичният сектор се отличи от низходящия пазар, след като акциите на Amazon и Apple поскъпнаха съответно с 1.4% и 0.6%, което повиши стойността на индекса Nasdaq Composite с 0.26 на сто до 7468.63 пункта. Водещите щатски банки Bank of Amerika и Citigroup поевтиняха общо с повече от 3 процента, докато акциите на J.P. Morgan Chase и Goldman Sachs поевтиняха с 1.4% и 2.4%.

Отвъд океана фондовите пазари завършиха на червено. Въпреки доброто представяне на някой отделни акции индексът DAX се понижи до 11524.34 пункта, докато FTSE 100 се раздели с една десета от стойността си. В Италия рейтинговата агенция Moody's понижи рейтинга на страната с една степен, както се очакваше, което не довее до сътресения. В началото на деня книжата на италианските банки поскъпнаха, а доходността по италианските облигации се понижи.

В края на деня цената на ценните метали се понижи, след като останаха под натиск от силния долар и неуспеха им да пробият ключови нива допълнително намали стойността им. Златото поевтиня до 1222.10 долара за трой унция, докато среброто изостана с повече от половин процент до $14.56. По време на щатската сесия цената на петрола леко се повиши до близо 70 долара за барел, докато сорта Брент записа загуби, които го понижиха до $80.09.

През деня ще бъдат публикувани финансовите отчети за тримесечието на  някой от най-известните имена на Уолстрийт като: McDonalds; 3M; Verizon; United Technologies; Caterpillar и др.

Към края на европейската сесия ще излязат данни за потребителското доверие в Еврозоната. Индикаторът измерва потребителското доверие в икономическата активност и се използва като предвестник за потребителските разходи и състоянието на икономиката като цяло.

3M Co.

Компанията 3М, зад което се крие името Minnesota Mining and Manufacturing ще публикуват финансовите отчети за Q3 през деня, което може да е съпътствано от по-силна волатилност. В момента цената се намира до зона на подкрепа около $200, която очакваме да удържи продавачите, стига корпоративните данни да не са прекалено лоши. При отскачане на цената ще следим за пробив над възходящата тренд линия около $215, което ще ни даде сигнал за покупка и би трябвало да доведе след себе до бързо поскъпване.

GBP/USD

Британската валута бързо коригира поскъпването си  до 1.33 на фона на силния долар. При последното поевтиняване цената премина под тренд линията и психологическото ниво 1.30, което е ясен сигнал за нагласите на пазара за задълбочаване на низходящия тренд. Възможно е да последва поскъпване на валутната двойка с цел тестване на пробива, при които поскъпване над тренд линията би върнало силата на купувачите.

NatGas US

Природния газ отслаби възходящото си движение и образува зона на консолидация между нивата 3.10 – 3.36. Търговията в рейндж да ва възможност за краткосрочна търговия между нивата на съпротива и подкрепа, но нагласите са за възстановяване на възходящия тренд при пробив на горната граница и насочване към и насочване към максимума за тази година при 3.63.

DAX

Немският индекс продължава движението си в низходящ канал, насочвайки се към линията на подкрепа. Индикаторът Стохастик дава сигнал за продажба, което очакваме да доведе до ново понижение и дори пробив под долната граница на канала. При липса на достатъчно подкрепа за осъществяване на пробива стойността на немският бенчмарк бързо ще възстанови загубеното, като покачване над съпротивата при 12250 ще възстанови основния възходящ тренд.
Коментари: 0