Американските пазари се възстановиха след дългото пропадане

Dow Jones успя да добави над 1 170 пункта към стойността си

Американските пазари се възстановиха след дългото пропадане

Снимка: БТА

340 ~ 3 мин. четене

Американските фондови пазари изпратиха ден на силни повишения, след като значителните победи на бившия вицепрезидент Джо Байдън по време на Супервторника предизвикаха мащабно рали в сектора на здравеопазването. Байдън отбеляза ключови победи  на първичните избори във Вирджиния, Северна Каролина и Арканзас, което даде импулс на кампанията му и увеличи шансовете му да бъде кандидат за президент на Демократическата партия.

Вследствие на резултатите акциите на UnitedHealth и Centene поскъпнаха с по над 10%. Междувременно стана ясно, че милиардерът Майкъл Блумбърг се оттегля от президентската надпревара, въпреки пръснатите над 500 млн. долара за реклама. При водещите индекси Dow Jones успя да добави над 1 170 пункта към стойността си, а S&P500 и NASDAQ финишираха с ръстове от 4.22% и 3.85%.

Допълнителна подкрепа на пазара оказа и новината, че Международният валутен фонд ще отдели 50 млрд. долара за борба с разпространението на смъртоносния коронавирус. Междувременно мерките в Европа взети във връзка с коронавируса засега остават неуспешни, а броят на заразените расте.

За по-малко от 2 седмици епидемията успя да се разпростре от шепа хора в Северна Италия до хиляди в целия континент от Испания до Беларус. Следвайки примера на JPMorgan и Citigroup, страх от заразата накара UBS Group да ограничи всички международните пътувания на служители, които не са критични за бизнеса на компанията.

Въпреки това, европейските пазари затвориха деня на зелена територия, след като изненадващият курс на Федералния резерв на САЩ разбуди надеждата за това какви действия биха последвали от други големи централни банки.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

В четвъртък, в ден относително лишен от значими икономически събития, инвеститорите ще насочат вниманието си към данните за седмичните молби за безработица в САЩ. Броят на заявките се счита като пряк индикатор за икономическата активност в страната и се измерва на седмична база. Очакванията на анализаторите са молбите отново да останат над 200 хил. с леко понижение от предходния отчетен период.

Инструмент на фокус - Lockheed Martin

Акцията на оръжейния гигант не беше подмината от корекцията на Wall Street. Въпреки това понижението беше относително рано ограничено при ниво на подкрепа около $360 за акция, като скоро след това цената успя отново да премина над 200-дневната подвижна средна. Приемаме това за силен сигнал, като очакванията ни са за продължаване на възходящото движение.

NZD/USD

На 4-часова графика добре може да видим как валутната двойка проби низходящата тренд линия, ограничаваща периодите на поскъпване от средата на февруари. Пробивът съвпада и с възходящото пресичане на индикатора стохастик, което засилва бичите ни нагласи. Възможно е пробивът да бъде тестван, което ще открие възможност за вход в позиция на по-добро ниво.

Oil US

Поевтиняването на щатския петрол беше ограничено до нивото на дъното от края на 2018 година, малко над $42 за барел. В момента „черното злато“ прави опит за обръщане на негативното движение, като индикаторът CCI формира дивергенция. При затваряне на седмицата над стойност -100 вход в дълга позиция ще бъде добра средносрочна инвестиция.

CAC40

След седмица на опустошителни разпродажби френският индекс намери своята подкрепа при ниво от 5 250 пункта. През настоящата седмица САС40 прави опит да навакса част от загубените позиции, но за момента липсва сигнал за силен покупателен интерес. При пробив над 5 500 пункта, вход в краткосрочна дълга позиция ще бъде оправдан, като целта ще е тест на 200-дневната експоненциална средна.

Коментари: 0