„Амнистията - несправедлива, депортацията - невъзможна“

Барак Обама, президент на САЩ, за легализирането на 5 млн. имигранти

Цитат на деня:

„Амнистията - несправедлива, депортацията - невъзможна“

Снимка: voanews.com

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

„Масовата амнистия би била несправедлива, а масовата депортация би била невъзможна и на всичкото отгоре – противоречаща на нашия дух“. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в емоционална реч пред нацията.

Снощи той даде временен легален статут и разрешително за работа на 5 млн. нерегистрирани имигранти, които живеят в Америка нелегално. „Аз говоря за подотчетността, за здрав, междинен подход: ако отговаряте на определени критерии, можете да излезете от сянката и да се изчистите пред закона. Ако сте престъпник – ви депортират“, отсече американският държавен глава.

Според щатското списание Time, по инициатива на стопанина на Белия дом се прави „най-мащабната еднократна крачка в областта на миграционната политика за новата американска история“. Президентът на САЩ обаче предупреждава, че „ако планирате да влезете в САЩ нелегално, вероятността да бъдете хванати и върнати обратно от тук нататък нараства“.

Решението важи за между 4 и 5 млн. нелегални имигранти, чиито деца имат американско гражданство или статут на „легален постоянен резидент“ на Съединените щати. Условията обаче също са строги, като се има предвид предимно затрудненото финансово състояние на мнозина от имигрантите без документи. Те трябва „да живеят в САЩ над 5 год., да заплатят неизплатените за периода данъци и да бъдат проверени за наличие на свързаност с престъпления“.

Обама предостави и временен статут на няколкостотин хиляди имигранти, които са влезли в САЩ като непълнолетни, но не са попаднали в списъците на президентската администрация от 2012 г. за отсрочване на депортирането им. По данни на изданието, в Щатите в момента живеят около 11 млн. нерегистрирани имигранти.

Според списанието пред плана на администрацията на Барак Обама има приоритетна задача – експулсирането на престъпниците, на членове на банди и на онези, които са влезли в САЩ след 1 януари 2014 г. Неназован източник на Time в Белия дом увери журналисти, че тази крачка на президента „не е път за сдобиване с гражданство. Това е нещо временно и обратимо“.

 

Подкрепи Economic.bg