Ананиев: Приоритет на Бюджет 2021 е здравеопазването

"Ако бюджетът е предизборен нямаше да продължим реформите, които сме заложили"

Ананиев: Приоритет на Бюджет 2021 е здравеопазването

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Приоритет на правителството в Бюджет 2021 е здравеопазването, което ще получи финансиране от 6 милиарда – това е близо 12% увеличение. Това каза в ефира на Nova финансовият министър Кирил Ананиев и бивш здравен министър.

Бюджет 2021

Той заяви, че въпреки упреците и критиките към бюджета това не е „изливане на средства”, а приоритизиране. Средствата, които са към здравният сектор ще бъдат разпредели в закупуването на нови технологии, обновяването на националната здравна система, осигуряването на – маски, дезинфектанти, облекла за работещите на първа линия и увеличение на заплатите.

Заплатите на лекарите и медицинския персонал в България са много ниски, в сравнение с други страни в Западна Европа. Но сме предвидили увеличение, като са фиксирани на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари", коментира Ананиев.  

Той заяви, че всяка година средствата се увеличават и това е политика на правителството.

Относно твърденията, че бюджетът е популистки и предизборен, Ананиев заяви, че това са „несериозни изказвания на хора, които не са имали времето да се запознаят с него”.

Ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива за дефицит, които сме преследвали предходните години, добави той.

Министърът поясни, че бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави се борят с налични средства с епидемията. „В такъв период, в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика“, казва Ананиев.

Относно искането за увеличение на заплатите на служителите в МВР, Кирил Ананиев заяви, че ако се стигне до такова, правителството има предвидени буфери и няма да се налагат заеми.

„Трябва да се прецени дали това увеличение е необходимо. Все пак държавата вече предприе такова преди няколко години, а сега предстои и ново от 10%”, коментира финансовият министър.

Коментари: 0