Японска корпорация строи завод за $2 млрд. в Сърбия

Nidec Corp ще произвежда електрически двигатели в западната съседка на България

Японска корпорация строи завод за $2 млрд. в Сърбия

Снимка: Nidec.com

7416 ~ 1 мин. четене

Nidec Corp ще инвестира 200 млрд. йени (1.9 млрд. долара) в нов завод в Сърбия за изграждане на двигатели за електрически превозни средства, съобщава Reuters. Японската компания се стреми да спечели пазарен дял в този бизнес, който ще става все по-популярен заради намеренията на много автомобилни производители да преминат от двигатели с вътрешно горене към електромобили.

Основателят на Nidec Шигенобу Нагамори заяви, че иска 35% пазарен дял при енергоспестяващата технология на електродвигателите, позната като „е-ос“ или „е-задвижване“, до 2030 г. Дотогава този пазар се очаква да нарасне десет пъти и да достигне 30 млрд. долара годишно.

Очаква се също така технологията да направи електрическите превозни средства по-достъпни и да помогне за намаляване на емисиите въглероден диоксид, отделяни от автомобилите. По данни на Международния съвет за чист транспорт във Вашингтон транспортът е отговорен за 17% от глобалните емисии на въглероден диоксид.

Преди да реши да строи завод в Сърбия, японската корпорация вече изгражда такъв в Китай и се очаква той да заработи през 2023 г. с годишно производство между 200 000 и 300 000 броя, пише вестник Nikkei.

Засега от Nidec са отказали коментар.

Компанията е известна също с миниатюрните си електрически двигатели за смартфони и други електронни устройства. Също така Nidec придоби автомобилния производител на електронни системи за управление Honda Elesys през 2014 г. и производителя на автомобилни електронни блокове на Omron Corp през 2019 г.

Той е изправен пред конкуренция от други компании, като японската Denso Corp и Aisin Seiki Corp, която през миналата година сформира съвместно предприятие, наречено BluE Nexus през 2019 г.

Подкрепи Economic.bg