Ангелкова иска създаване на Консултативен съвет за дигитализация в туризма

От 15 ноември Министерство на туризма въвежда електронни услуги с лицево разпознаване

Ангелкова иска създаване на Консултативен съвет за дигитализация в туризма

Снимка: Economic.bg

Министърът на туризма Николина Ангелкова предложи да бъде създаден Консултативен съвет за дигитализация в сектора, като органът ще бъде към министъра по аналогия с Консултативния съвет за кадрите в туризма. Това се случи по време на конференция "Дигитална трансформация в туризма".

По думите й целта на съвета е да бъде постоянно действащ орган, който ще приеме Стратегия за дигитализация в туризма и план за действие. Ангелкова обясни, че още днес ще изпрати писма до заинтересованите лица от създаването на консултативния съвет, за да излъчат свои представители за членове на този орган. Те ще трябва да го направят в срок до две седмици. 

Консултативният съвет за дигитализация ще съдейства за постоянен мониторинг на световните тенденции в тази област и ще предлага на министъра на туризма новостите, които следва да бъдат въведени в националната реклама, както и да дава предложения за законодателни промени, които да улеснят процеса на дигитализация. 

Министърът на туризма заяви още, че в средата на ноември ведомството ще бъде първото, което ще предостави използването на електронни услуги чрез лицево разпознаване. До момента такива има само чрез електронен подпис. Новата услуга ще бъде приложима от 15 ноември и ще се използва при категоризация или прекатегоризация на места за настаняване, както и за други услуги по Закона на туризма. 

Относно новия сайт на министерството, Николина Ангелкова каза, че се изчаква решение на съда във връзка с обжалване на обществена поръчка за сайта, за да може да започне неговото разработване. В новия сайт са предвидени връзки със социалните мрежи и допълнителни платформи. В момента жалбата е на последна инстанция в съда, обясни министърът, като изрази оптимизъм работата по новия сайт да почне от следващата година.
Коментари: 0