Ангелкова обеща Гаранционен фонд за туроператoрите до края на 2020 г.

Министърът не вижда нищо необичайно в километричните опашки на границата с Гърция

Ангелкова обеща Гаранционен фонд за туроператoрите до края на 2020 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

1916 ~ 2 мин. четене

Създаването на Гаранционен фонд е една от антикризисните мерки, по които Министерство на туризма работи и тя трябва да е факт до края на годината с поправки в Закона за туризма. Това обеща министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за БНТ. 

Припомняме, че идеята за създаване на Гаранционен фонд всъщност не е нова. Още през 2016 г. се заговори за създаването на този фонд, но бизнесът тогава отхвърли категорично идеята. С обявяването в фалита на най-големия британски туроператор Thomas Cook преди година отново се заговори за създаването на Гаранционен фонд. За да се реализира напълно тази мярка обаче тя трябва да получи абсолютното съгласие от страна на бизнеса.

„Много се радвам, че тази тема отново е на дневен ред след като през 2016 г. това предложение беше отхвърлено. В момента е създадена работна група и вярвам, че в рамките на две-три седмици ще бъде направен предварителен текст, който да се подложи на обществено обсъждане. Идеята е до края на годината текстовете да бъдат приети с промени в Закона за туризма“, каза министър Ангелкова.

Как точно ще функционира и какъв модел страната ни е избрала да прилага с Гаранционния фонд обаче още било рано да се каже, защото все още се работи по текстовете. „Целта е максимално да се гарантират интересите на потребителите и съответно на туроператорите и на всички по веригата. Моделът се обсъжда на база на всичко, което функционира в отделните европейски страни. Добри предложения са направени от всички и когато бъдем готови, надявам се до 2-3 седмици, да обявим основната структура, по която ще работи Гаранционният фонд“, каза още Ангелкова.

Тя коментира километричните опашки, които се образуваха през вчерашния ден, първият ден, в който Гърция отвори границите си за българските туристи.

Колкото гърци посещават България годишно, толкова българи посещават и Гърция, заяви министърът. 

Над 15 хиляди българи вчера са напуснали страната в посока гръцките плажове. Именно този голям интерес предизвика километричните опашки от автомобили на граничния пункт „Кулата-Промахон“. Тази сутрин трафикът на Кулата продължава да е изключително натоварен, но автомобилите са значително по-малко от вчера. Преминаването им през ГКПП-то се осъществява и по-бързо, въпреки че все още има опашки от коли.

„През 2019 г. над 1 млн. и 300 хиляди гръцки туристи са посетили България. В същото време 1 млн. и 400 хиляди българи пък са отишли на почивка в Гърция за цялата 2019 г.“, каза Ангелкова. Министърът на туризма отново наблегна на това, че министерството рекламира изключително агресивно страната ни както на българските туристи, така и на чуждестранните. До колко тази реклама обаче ще се окаже ефективна тепърва ще става ясно. Попитана за цената, която е платена за рекламата на страната ни, министър Ангелкова не успя да отговори с конкретна цифра. От думите ѝ стана ясно още, че на 25-ти юни страната ни очаква първите чартърни полети.

Подкрепи Economic.bg