Ангелкова прехвърли на застрахователите отговорността след фалита на Thomas Cook

Имиджовите щети за България са минимални, увери министърът на туризма

Ангелкова прехвърли на застрахователите отговорността след фалита на Thomas Cook

Снимка: Economic.bg/Архив

700 ~ 1 мин. четене

Последиците от фалита на британския туроператор Thomas Cook не попадат под контрола на Министерството на туризма, а отговорност за тях носят застрахователите. Това каза ресорният министър Николина Ангелкова по време на днешния парламентарен контрол, съобщава БТА. 

Тя напомни, че според Закона за туризма местните туроператори са длъжни да сключат договор за задължителна застраховка „отговорност на туроператор“, която покрива щетите само на крайния потребител. "Няма изисквания по българското и европейското законодателство за покриване на щети по отношение на доставчиците", каза министърът, обяснявайки, че става дума за изцяло частно-правни междуфирмени отношения.  

Към днешна дата след обявяването на фалита на британския туроператор на 23 септември, всички претенции към хотелиери и туроператори по отношение на престоя на туристите са покрити от съответните застрахователи във Великобритания, Германия и Полша, уточни още Нииколина Ангелкова

Тя увери, че министерството е положило всички усилия да минимизира негативните последици за имиджа на България като туристическа дестинация след случая с Thomas Cook. По думите й, за да е конкурентна страната ни спрямо агресивната маркетингова политика на останалите, имаме нужда от стратегически партньорства с водещи туроператори на пазара. Затова вече се водят срещи в международен план, а министерството е инициирало мерки за преодоляване на предизвикателствата и последствията от обявения фалит гиганта. 

Ведомството е в търсене на възможности за ръст на туристите до България и сътрудничество за подготовката на следващия летен сезон. За първите девет месеца на тази година над 7.8 млн. са посещенията на чуждестранни туристи у нас, което е минимален спад от 0.8% спрямо рекордната 2018 г., отбеляза Ангелкова.

Подкрепи Economic.bg