Ангелкова: Спадът на туристите не е изненада за нас

Като основни проблеми в сектора тя посочи качеството на кадрите и конкуренцията от съседните страни

Ангелкова: Спадът на туристите не е изненада за нас

Снимка: Economic.bg/ Архив

Конкуренцията за туристите от близки държави и субсидирането на туризма в тях е причина за спада на посещенията в курортите ни това лято. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ по повод по-слабия летен сезон в сектора през тази година.

Тя заяви, че спадът в посещенията на курортите не е изненада за Министерството на туризма, и добави: „Сезонът не е провален и никога не сме казвали, че очакваме да бъде провален. Още от началото на годината сме казали, че ни очаква един труден сезон“.

Въпреки че отбеляза, че Черноморието е пълно с туристи, министърът прогнозира, че данните ще покажат 3%-6% понижение на посетителите в сравнение с миналата година, която е била рекордна.

Ангелкова подчерта, че спадът на туристи от страни като Германия и Русия е бил очакван, като това се дължи на конкуренцията в региона от държави като Турция, Тунис и Египет. „Затова и от началото на годината ние анонсирахме, че работим в посока допълнителна мярка, свързана с нашата реклама, и най-вече насърчаване на организирания туризъм за крилата на сезона - юни, септември, май“, обясни тя.

Като основен проблем в сектора Ангелкова посочи кадрите. Затова преди две години е съставен съвет за кадрите в туризма. За персонала по курортите тя каза: „Има и квалифициран, има и добре платен, има и такъв, който не отговаря на изискванията. Има от всичко. Затова са необходими тези усилия, защото секторът е на 100% частен“.

За високата цена на шезлонзите в някои курорти Ангелкова каза, че на сайта на Министерство на туризма са определени тези цени, а където има разминаване в договорите за концесиите, се пристъпва към неустойки, а ако нарушението е повторно – към прекратяване на концесията.
Коментари: 0