Ангелкова: Трябва да се определи статутът на националните ни курорти

Проверките по Черноморието не бива да вредят на имиджа на курортите ни, смята министърът на туризма

Ангелкова: Трябва да се определи статутът на националните ни курорти

Проверките по Черноморието не бива да вредят на имиджа на курортите ни и затова чрез диалог трябва да се намери необходимият баланс в развитието им. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова по повод протестите на бизнеса след проверките за шума в Слънчев бряг.

„Те са имиджът на българския туризъм и от тях зависи много за формирането на цялостната представа за страната ни“, коментира тя в ефира на Нова тв.

От думите ѝ стана ясно още, че проверките на вицепремиера Валери Симеонов не са били координирани с ресорното ведомство. На въпрос дали вече са разговаряли по темата, Ангелкова отвърна, че това все още не се е случило. 

Тя е на мнение, че извършените проверки ще дадат отражение по време на следващия летен сезон. В тази връзка Ангелкова смята, че трябва да се реши статута на националните ни курорти, като изтъкна, че в момента не се прави разлика между община и курорт.

"С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия", уточни министърът.

През следващата седмица се очаква Николина Ангелкова да инициира дискусии с бизнеса в Слънчев бряг и по Черноморието, за да бъдат изслушани предложенията на хората по места.

От ресорното ведомство очакват успешна туристическа година. „Целта ни е да имаме устойчивост в сектора“, подчерта министърът.

Тя припомни, че общите приходи от международен туризъм в България за периода януари-юни 2017 г. възлизат на 2.4 млрд. лв., което е почти 13% ръст спрямо същия период на миналата година, която бе считана за рекордна.

За първото полугодие на 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи у нас е над 3.3 млн., като ръстът е близо 8%. Това, по думите на Ангелкова, доказва, че България все повече започва да привлича туристи като дестинация за качествен продукт.

На въпрос за протеста на морски плаж „Корал“ министърът сподели, че не го разбира. „Била съм на една проверка там през деня и тя мина спокойно. По закон ние проверяваме плажа, а не какво се случва на него, и не делим ивиците на плажове под наем, на концесия или за природосъобразен туризма. Всеки трябва да се съобразява с правилата и да спазва закона“, допълни тя.

Коментари: 0