Анкара спря преговорите за „Турски поток“

Една от причините е липсата на споразумение за нови цени на газа

Анкара спря преговорите за „Турски поток“

Анкара е решила да преустанови преговорите с Русия относно изпълнението на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък, съобщава турската телевизия "Хабер Тюрк".

Една от причините за замразяване на преговорите е липсата на споразумение за нова отстъпка от руския газ. Страните подготвят споразумение за намаляване на цената на газа от 1 януари 2016 г. до 10,25 на сто, но това не е било подписано. Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия нямат консенсус. В момента според телевизионния кана, преговорите за "Турски поток" са "временно спрени". Кога ще бъдат възобновени не е известно.

В същото време, както съобщи по-рано ТАСС, руски пазарни експерти смятат, че до формирането на новото правителство в Турция едва ли може да се очаква подписването на каквито и да било документи. По-рано източник в Министерството на енергетиката каза, че на ниво държавни глави било договорено поетапно изпълнение на проекта.

Стартът на проекта бе обявен след среща на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в края на м.г. в Анкара. Паралелно с това Путин обяви и края на "Южен поток", като изтъкна за причина стопирането на проекта от страна на България.

Коментари: 0