Мярката „60/40“ се удължава до септември

„80/20“ и „Запази ме“ също остават достъпни през следващата година

Мярката „60/40“ се удължава до септември

Снимка: МС

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Антикризисната мярка „60/40“, която има за цел да запази заетостта в засегнатите от COVID мерките предприятия, ще бъде удължена до септември 2021 г. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното заседание с членове на правителството. Той добави, че „на следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията“.

Относно мярка „60/40“, която „спекулира много лъжи“, премиерът заяви, че я удължава, именно за да се избегнат нови такива.

На срещата Борисов подчерта, че продължават да работят всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. „Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината. За радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените“, поясни премиерът.

А  министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че и през следващата година продължава да действа и мярката „80/20“, а тази за затворени бизнеси „Запази ме“ ще претърпи трансформация от 1 януари. „От следващата година мярката „Запази ме“ ще бъде 75% от осигурителния доход на работниците и така те ще получават повече средства. За новия дизайн на мярката са предвидени 50 млн. лева“, поясни Сачева.

Социалният министър добави, че мярката „80/20“ ще се финансира с европейски средства, като за целта от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв.

„За мярката „60/40“ догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е имат подкрепа от държавата“, категорично заявява Сачева. До този момент по нея държавата е изплатила 627 млн. лева и са запазени 250 000 работни места.

„По „80/20“ с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лева, запазени са общо 24 858 работни места. По отношение на мярката „Запази ме“, която към момента е известна като „24 лева на ден“ и която предстои да бъде трансформирана от догодина, за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители. Започнаха вече да се извършват плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година“, отбеляза Сачева. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

Коментари: 0