България възобновява полетите от Великобритания

Пристигащите пътници ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина

България възобновява полетите от Великобритания

Снимка: Unsplash

2003 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От 12:00 ч. днес България възобновява полетите от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени по-рано тази седмица заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си.

„В случая цената е без значение, кото се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете“, заяви Борисов. Той увери, че правителственият Еърбъс също е на разположение и „в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“. 

Ангелов посочи, че след Нова година ще се въведе изискването за представянето на отрицателен PCR тест, каквито са и препоръките на ЕС. „Той ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на Българи“.  За целта ще се създаде необходимата организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Министър Желязков апелира гражданите да не предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК.

В хода на съвещанието вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на българските граждани, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Вицепремиерът отбеляза, че „прибирането на сънародниците ни е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави“.

Припомняме, че по-рано тази седмица десетки държави членки на ЕС затвориха сухопътните, морските и въздушни граници за пристигащи от Обединеното кралство, заради новата мутация на коронавируса.

 

 

Подкрепи Economic.bg