Apple е заплашила Uber да свали приложението ѝ от AppStore

Мобилното приложение е имало функция за следене на iPhone устройства

Apple е заплашила Uber да свали приложението ѝ от AppStore
Технологичният гигант Apple е заплашил компанията за споделено пътуване Uber, че може да свали мобилното ѝ приложение от своята платформа AppStore заради съмнения за злоупотреба с лични данни. Това стана ясно от информация в New York Times. 

Конфликтът е възникнал през 2015 г., когато до изпълнителния директор на Apple Тим Кук е достигнала информация, че въпросната апликация продължава да следи смарт устройствата на компанията дори в случаите когато софтуерът е бил изтрит от потребителите. 

От Uber са обяснили, че целта им не е била да следят хората, а да предотвратят случаите на измама – ако някой зареди приложението на откраднат телефон или опита да се разплати с чужда кредитна карта. 

Според ръководството на технологичния гигант обаче това е строга злоупотреба с лични данни е основателя на Uber, Травис Каланик, е бил поставен ултиматум – или въпросната функция да бъде изтрита, или приложението на компанията ще бъде свалено от AppStore. 

Вторият вариант би коствал значителни загуби за стартъпа, тъй като много от клиентите на компанията са притежатели именно на iPhone устройства. 

Припомняме, че по-рано този месец Uber бе уличена, че развива нелоялни практики спрямо основния си конкурент Lyft. Според информацията отново става дума за нерегламентиран софтуер, с помощта на който Uber e следила служители на Lyft. 
Коментари: 0