Apple и Intel заведоха дело срещу компания на SoftBank

Технологичните гиганти твърдят, че дружеството Fortress Investment е „патентен трол“

Apple и Intel заведоха дело срещу компания на SoftBank
308 ~ 1 мин. четене
Apple и Intel заведоха антимонополно дело срещу компанията Fortress Investment Group, която е дъщерно дружество на японския конгломерат SoftBank, пише агенция Reuters. Обвинението на двата технологични гиганта е, че подсъдимата фирма е събирала патенти с цел да ги съди за обезщетение в размер на около 5.1 млрд. долара (т.нар. „патентен трол“).

Съдебният иск идва след по-ранно дело, което Intel заведе срещу Fortress през октомври. Впоследствие производителят на компютърни чипове е оттеглил иска и вчера е завел нов в окръжния съд на щата Калифорния, като този път и Apple е ищец по делото.

Intel и Apple твърдят, че дружеството Fortress и фирмите, които са били негова собственост или чиито патенти е контролирало (и които не произвеждат каквито и да било технологични продукти), са трупали патенти с основна цел да съдят технологични компании. Според американското антимонополно законодателство съществуването на т.нар. „патентни тролове“ е забранено.

„Apple претърпя икономическа вреда под формата на съдебни разноски и изразходване на средства, планирани за иновации, за да отговори на серията съдебни дела от тези дружества“, гласи жалбата на технологичния гигант от Купертино.


Подкрепи Economic.bg