Apple може да плати $ 862 млн., след като изгуби патентно дело

Компанията е обвинена, че нарушава патентите на университет

Apple може да плати $ 862 млн., след като изгуби патентно дело
240 ~ 2 мин. четене

Apple Inc може да изгуби до 862 милиона долара обезщетение, след като компанията загуби делото, в което е обвинена, че е нарушила на патентите на Университета на Уисконсин и Мадисън в САЩ.

След като не успя да убеди съдебното жури, компанията е обвинена, че е използвала в чиповете си технологии, които са собственост на университета. Технологиите са употребявани в много от най-популярните устройства на Apple.

Обвиненията, че е използвала в чиповете си технологии, които са собственост на университета. Компанията на Купертино отрича всяко нарушение и твърди, патентът е невалиден, според съдебни документи, но съдебното жури в Медисън потвърди, че той е валиден и нарушен. Технологиите подобряват ефикасността на процесора и патентът е регистриран през 1998 г., а самото дело е от 2014 г.

Делото сега следва да премине към определянето на сумата, която Apple ще плати за свободното му използване. Максималният й размер може да достигне 862 млн. долара. Представители на Apple не дадоха коментар.

Дълго време съдебното жури обмисляше дали A7, A8 и A8X процесори на Apple, намерени в iPhone 5S, 6 и 6 Plus, както и няколко версии на IPAD, нарушават патента. Apple преди това се опита да убеди САЩ да преразгледа валидността на патента, но през април агенцията отхвърли офертата.  

Делото се осъществява на три етапа: задължения, щети и накрая, дали Apple нарушава патента умишлено. Съдебното решение ще доведе до засилени санкции за компанията.

Миналият месец университетът стартира второ дело срещу Apple, този път насочено към най-новите чипове на компанията, А9 и A9X, използвани в току-що излезлия на пазара iPhone 6S и 6S Plus, както и IPAD Pro.

Подкрепи Economic.bg