Apple иска да скъса с Intel

Акциите на производителя на чипове поевтиняха рязко

Apple иска да скъса с Intel

Снимка: Pixabay

936 ~ 1 мин. четене
Apple планира да сложи край на сътрудничеството си с Intel, сочи информация в световните медии. Източници, запознати с плановете на компанията, са казали пред Bloomberg, че гигантът от Купертино иска да премине към използването на собствени чипове в своите Mac компютри до 2020 г. 

Проектът с кодово име Kalamata вече е одобрен от директорите на Apple, твърдят източниците. Предполага се, че той е разделен на няколко етапа, което означава, че компанията може да стартира плана си с внедряването на нов процесор първо в някой от новите си продукти. Подобна стратегия би намалила потенциалните проблеми както за Apple, така и за Intel.

Преминаването към собствени процесори изглежда като логична следваща стъпка за Apple. Компанията вече използва чипове по поръчка в своите модели iPhone, iPad, Apple Tv и Apple Watch. Компютрите Mac са единственото изключение. Промяната би дала на Apple свободата да пуска продуктите си според собствените си срокове, без да се съобразява с пътната карта на Intel. 

Стъпката би направила Apple първия голям производител на компютри, използващ собствени процесори. Това ще позволи и по-тясно интегриране на хардуера и софтуера, което потенциално ще доведе до по-добра производителност и по-добър живот на батерията. Това е нещо, от което Apple се възползва от години в мобилните си технологии.

Новината обаче е лоша за Intel, тъй като Apple ѝ носи значителна част от приходите. Логично, акциите на производителя на чипове се понижиха – с над 9% в понеделник.


Подкрепи Economic.bg