Apple стартира силно 2020 г., но бързо бе препъната

Анализаторите са притеснени доколко компанията може да издържи на коронавирусната епидемия

Apple стартира силно 2020 г., но бързо бе препъната
832 ~ 2 мин. четене
Apple стартира силно 2020 г. и изглеждаше неудържима. Тогава обаче избухна коронавирусната епидемия, пише CNBC в свой анализ.

Последното тримесечие на 2019 г. бе определено като „блокбастър“ от главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук. Финансовите отчети на Apple за периода бяха добри и ясно подсказаха, че серията iPhone 11 върви добре, особено в Китай, който е един от критичните пазари за гиганта.

На 29 януари, ден след обявяването на резултатите, акциите на Apple достигнаха най-високото си ниво от 327.85 долара. По онова време заболелите от коронавируса в Китай бяха около 7 хиляди души. В началото на февруари анализаторите вече фокусираха вниманието си върху разразяващата се епидемия, но все още смятаха, че Apple може да издържи.

„Като цяло ние виждаме въздействието на коронавируса върху Apple като динамика, която продължава да придобива значение за компанията, въпреки че смятаме, че настоящото въздействие е сравнително минимално от финансова гледна точка“, написаха от Deutsche Bank в своя бележка от 2 февруари. 
Реалността обаче започна да казва своето. 

Зависимостта на Apple от Китай

На 17 февруари Apple заяви, че не очаква да изпълни заложените по-рано цели за първото тримесечие на годината и намали очакванията си за приходи, които бяха за 63-67 милиарда долара, като обаче не обяви новите. А основният виновник за това е Китай.

Огнището на коронавирус се разпали с пълна сила и китайските власти удължиха почивните дни покрай Лунната нова година. Магазините на Apple в страната останаха затворени, което означаваше спирачка за покупките. Фабриките на Foxconn, правещи iPhone, също спряха производството си за не малко време. 
Блокираното производство и свитото търсене поставиха Apple в сложна ситуация и компанията предупреди, че връщането към нормалните условия се случва по-бавно от очакваното.

Дори и сега тайванската Foxconn, основната компания, която сглобява iPhone в Китай, не работи с пълния си капацитет. Същевременно не всички магазини на Apple в континентален Китай са отворени.

Азиатската държава представлява почти 15% от продажбите на компанията, но още по-важното е, че тя е в основата на производството на iPhone, което ще повлияе на световните доставки.

Лошите новини продължиха да се разпространяват. В понеделник официалните данни на китайското правителство показаха, че Apple е доставила по-малко от 500 000 смартфона през февруари, което е 60% спад на годишна база.

Освен това има опасения, че Apple може да не успее да пусне нови продукти навреме. Слуховете от по-рано са за 5G телефон и второ поколение на по-евтината версия iPhone.

Удар върху акциите

Финансовите пазари са ударени изключително силно от коронавируса, жертви са включително и технологичните компании. А Apple е една от най-потърпевшите – след рекорда от 29 януари цената варираше с леки понижения и повишения, докато след 20 февруари не започна похода си надолу.

В края на месеца тя се срина до около 270 долара за дял, като в рамките на дневната търговия се случи да потъне и до под 260 долара. В началото на март пое нагоре и успя да прехвърли нивото от 300 долара. Вчера цента затвори при 266 долара за акция.

Въпреки всичко анализаторите не изключват по-нататък през годината Apple да се зарадва на нови рекордни стойности. При все това перспективите изглеждат все по-ограничени с продължаващата епидемия.
Коментари: 0